Panie i panowie, oddaję do testów
nieoficjalne spolszczenie GAP.
W tłumaczeniu, oprócz mnie, udział wzięli: ba®thez, Oscypek i sim_thomas96. Udało nam się przetłumaczyć około 80% fraz.
ZNANE PROBLEMY:1. Dymki z podpowiedziami, które pojawiają się po najechaniu kursorem na nazwy funkcji w menu, są nadal po angielsku. Jest tak dlatego, że w pliku, który tłumaczyliśmy ich po prostu nie ma. Podejrzewam, że frazy te są zapisane w plikach tekstowych zawartych w "docs/reference/txt/" w kodzie źródłowym gimp-gap. Aby były one przetłumaczone, trzeba by było dokonać zmian już w kodzie przed kompilacją.
Jeśli, ktoś jednak wie jak to ominąć, proszę dać znać.
2. Mimo przetłumaczenia, całe menu "Extract Videorange" nadal jest po angielsku. Także część menu "Obraz z klatek" jest w oryginale. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest.
NO DOBRA, ALE CO ZROBIĆ Z TYM ZAŁĄCZONYM PLIKIEM?Archiwum w załączniku do tego posta zawiera spakowany plik o nazwie: "gimp20-gap.mo". Plikiem tym trzeba zastąpić plik, który mamy już na komputerze.
W przypadku, gdy używamy Linuksa:1. Znajdujemy na naszym dysku plik o nazwie "
gimp20-gap.mo". Można to zrobić przez wpisanie w terminalu:
locate gimp20-gap.mo
Powinno nam się pojawić coś takiego:
/usr/share/locale/en_GB/LC_MESSAGES/gimp20-gap.mo
/usr/share/locale/pl/LC_MESSAGES/gimp20-gap.mo
Interesuje nas ta druga linijka, ze względu na "pl" oznaczające polską wersję językową. Widzimy teraz jaka jest ścieżka dostępu do pliku, którego szukamy.
2. Następnie musimy plik z archiwum z załącznika wstawić zamiast tego, który znaleźliśmy na naszym dysku. Nie będę pisał jak to zrobić. Myślę, że to raczej proste.
3. Uruchamiamy GIMP-a i cieszymy się polskim menu.
Jeśli mamy Windowsa:1. Szukamy pliku: "
gimp20-gap.mo", powinien znajdować się w:
Program Files\GIMP-2.0\share\locale\pl\LC_MESSAGES
2. Następnie musimy plik z archiwum z załącznika wstawić zamiast tego, który znaleźliśmy na naszym dysku. Nie będę pisał jak to zrobić. Myślę, że to raczej proste.
3. Uruchamiamy GIMP-a i cieszymy się polskim menu.
UWAGI:1. Żeby ta "sztuczka" działała musimy już mieć zainstalowany GAP
2. Nazwy plików i ścieżki dostępu mogą się różnić. To co podałem jest u mnie, na moim komputerze. Jeśli ktoś ma inaczej niech da znać.
3. Drugi problem opisany w ZNANE PROBLEMY powyżej też może dotyczyć mojego komputera. Proszę potwierdzić, czy to samo jest u Was.
4. Proszę zgłaszać błędy, które znajdziecie: literówki, ortograficzne, merytoryczne i inne.
Dla zainteresowanych mogę udostępnić plik .po
Miłego gimpgapowania.