Kubistyczne tło
Tutorial
Opracowanie: Ivellios
Poprawa: Żaba
Poziom trudności: bardzo łatwy
Bardzo prosty tutorial, dający ciekawy efekt.
Tutorial napisany w wersji GIMP 2.8. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Otwieramy nowy obraz
Plik -> Nowy [Ctrl+N]. Moje wymiary to
300x
300, najlepiej, żeby obraz był przeźroczysty.
2. Tworzymy nową, przezroczystą warstwę
(Warstwa -> Nowa warstwa) [Ctrl+Shift+N].
3. Wybieramy nową warstwę i bazgrzemy po niej
Pędzlem o białym kolorze, mniej więcej tak:
3. Teraz używamy filtru Kubizm
Filtry -> Artystyczne -> Kubizm. Moje parametry zostawiłam jako domyślne (rozmiar
10, nasycenie
2,5), jednak zabawa nimi może mieć ciekawy efekt końcowy. Rozmiar kafla określa jak duże będą kwadraty, a nasycenie kafla dotyczy ich rozrzucenia - mała wartość sprawi, że będą bliżej nabazgranych wcześniej linii, większa - będą od niej dalej.
5. Teraz używamy
Filtry -> Wykrywanie Krawędzi -> krawędź. Ustawiamy tylko
Rozmiar na
10.
6. Pozostaje jedynie pokolorowanie. W tym celu
tworzymy nową warstwę, nadajemy jej kolor (np. przez
Wypełnienie kubełkiem [Shift+B] lub
Pędzlem) i ustawiamy
tryb warstwy. Dobrze jest poeksperymentować, gdyż różne tryby dają różne efekty (ja na przykład użyłam trybu
Różnica).
7. Jeśli chcesz, żeby wzór miał czarne tło zamiast przeźroczystego to oprócz wypełnienia najniższej warstwy, musisz pamiętać o
połączeniu (Warstwa -> Połącz w dół) ze sobą dwóch wyższych warstw - z wzorkiem i kolorem. Inaczej krycie zostanie zastosowane również na najniższej warstwie (w pewnym sensie przeniknie przez przeźroczysty obszar środkowej warstwy).
Koniec
Mam nadzieję, że efekt będzie Wam się podobał. Jeszcze raz zachęcam do eksperymentowania z parametrami, kolorami i wzorkami. Miłego GIMP-owania