Gandalfica
Gość
|
 |
« : 31.01.2007, 13:12:56 » |
|
Kropkowane tło Tutorial
Do wykonania tego tutoriala będzie potrzebny deseń kropki dostępny w załączniku. W tym tutorialu nauczysz się wykonywać ciekawe, kropkowane tło. Tutorial napisany w wersji GIMP 2.6.4. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Otwieramy obrazek ( Plik -> Otwórz... [Ctrl+O]), na którym chcemy pracować. Zmień nazwę warstwy Tło na Tekstura, a następnie z duplikuj ją ( Warstwa -> Duplikuj warstwę [Shift+Ctrl+D]) i nazwij ją Kropki. 2. Utwórz nową warstwę ( Warstwa -> Nowa warstwa... [Shift+Ctrl+N]), nazwij ją Tło i wypełnij ją narzędziem Wypełnienie kubełkiem [Shift+B] kolorem #ffffff. 3. Teraz w okienku Kanały ( Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Kanały  ) utwórz nowy kanał. Nazwij go Maska kropek i jego krycie ustaw na 100. 4. Kanał Maska kropek wypełniamy deseniem kropki za pomocą narzędzia Wypełnienie kubełkiem [Shift+B]. 5. Teraz wchodzimy do okienka Kanały  i klikamy w Kanał na zaznaczenie, kiedy aktywny jest kanał Maska kropek. 6. Wyłączamy widoczność kanału Maska kropek (robimy tak, jak z normalną warstwą, czyli klikamy w ikonkę  ). 7. Aktywujemy warstwę Kropki i czyścimy zaznaczenie ( Edycja -> Wyczyść [Delete]). Wyłącz widoczność warstwy Tekstura i sprawdź, czy efekt jest taki sam, jak poniżej. 8. Włączamy widok warstwy Tekstura i na niej stosujemy Pikselizację ( Filtry -> Rozmycie -> Pikselizacja) i ustawiamy parametry, jak na obrazku poniżej. 9. Tryb krycia warstwy Kropki ustawiamy na Suma. 10. W okienku Kanały  , gdy aktywny jest kanał Maska kropek klikamy Kanał na zaznaczenie. 11. Tworzymy nową, przeźroczystą warstwę ( Warstwa -> Nowa warstwa... [Shift+Ctrl+N]) i nazywamy ją Biały blask. 12. Odwracamy zaznaczenie ( Zaznaczenie -> Odwróć [Ctrl+I]) i za pomocą narzędzia Wypełnienie kubełkiem [Shift+B] wypełniamy warstwę Biały blask kolorem #ffffff. 13. Zmniejszamy zaznaczenie ( Zaznaczenie -> Zmniejsz...) o 1 px i czyścimy zaznaczenie ( Edycja -> Wyczyść [Delete]). 14. Pozbywamy się zaznaczenia ( Zaznaczenie -> Nic [Shift+Ctrl+A]) i tryb krycia warstwy Biały blask ustawiamy na Suma, a krycie na 50%. 15. Warstwę Tło wypełniamy za pomocą narzędzia Wypełnienie kubełkiem [Shift+B] kolorem #000000. 16. Na warstwie Kropki wchodzimy w Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa... z ustawieniami, jak poniżej. 17. Krycie warstwy Tekstura zmieniamy na 55%, a warstwy Kropki na 95%. Koniec
Miłego GIMP-owania  .
|
|
« Ostatnia zmiana: 06.06.2009, 13:45:21 wysłane przez INSEKT »
|
|
|
|
|
matiusmm
Użytkownik
Reputacja: 3
JID: matiusmm@aqq.eu
Licencja: Copyright
♫ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫
|
 |
« Odpowiedz #1 : 05.04.2007, 19:09:21 » |
|
dzięki temu zrobiłem cos takiego ;];] 
|
|
|
|
|
|
|
hosh
Nowicjusz
Reputacja: 2
|
 |
« Odpowiedz #2 : 01.05.2008, 13:51:46 » |
|
potrzebuje pomocy! co to jest ten pattern i skąd mam ściągnąć? z jakich załączników? nic nie znalazłem..
|
|
|
|
|
|
|
arktos
Użytkownik
Reputacja: 6
|
 |
« Odpowiedz #3 : 01.05.2008, 16:10:24 » |
|
A to moja praca: http://www.pcode.xt.pl/kropki2.jpg...co to jest ten pattern jest to tzw. deseń skąd mam ściągnąć? z jakich załączników? na samym dole posta są zazwyczaj załączniki
|
|
« Ostatnia zmiana: 02.05.2008, 09:46:38 wysłane przez arktos »
|
|
|
|
|
krzemo
Nowicjusz
Reputacja: 0
GIMP: 2.4 + GAP
|
 |
« Odpowiedz #4 : 30.07.2008, 09:48:45 » |
|
Dzień dobry... mam następujący problem:
"7. Wyłączamy widoczność kanału maska kropek. Wracamy do okienka Warstwy. Aktywujemy warstwę Kropki i czyścimy zaznaczenie: Ctrl+K. Wyłączamy widoczność warstwy Tekstura i patrzymy, czy efekt jest taki sam:"
efekt NIE jest taki sam, ponieważ jeśli usunę zaznaczenie, to z całego obrazu, a nie samej warstwy.
co poradzić?
|
|
|
|
 ]
|
|
|
zeus13p
Użytkownik
I'm Digimon fan.....
|
 |
« Odpowiedz #5 : 13.10.2008, 20:26:49 » |
|
Tu nie chodzi o usunięcie zaznaczenia tylko tego co jest w zaznaczeniu... Nie wiem czy to się ma wersją GIMP'a ale u mnie ten skrót (Ctrl+K) nie działa (używam DELETE). Moja pracka: 
|
|
|
|
|
|
|
Adros
Użytkownik
Reputacja: 2
GIMP: 2.4 + GAP
|
 |
« Odpowiedz #6 : 24.10.2008, 13:23:39 » |
|
Coś mi nie wyszło, musiałem usunąć warstwę tekstura i wkleić zwykły obrazek. Zanim to zrobiłem jak ustawiłem krycie tej warstwy na 55 to w miejscu kropek było przezroczyste tło.A jak zwiększyłem do 85 to była rozmyta za bardzo..... A tu moja praca: 
|
|
|
|
|
|
|
`Teq
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : 03.01.2009, 21:18:36 » |
|
A gdzie są te wasrtwy kanały nerzedzia ? 
|
|
|
|
|
|
|
Kussy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : 17.02.2009, 21:12:03 » |
|
A gdzie znajdę owy załącznik?, znaczy gdzie są te patterny, to co ściągnąłem, jak tego użyć?
|
|
|
|
|
|
|
Qba_
Emeryt
Reputacja: 20
JID: qba_@jid.pl
jogurt rlz!
|
 |
« Odpowiedz #9 : 21.02.2009, 13:40:17 » |
|
Do Kussy: Załącznik jest w pierwszym poście. Jeśli go nie znajdziesz to ja daję jeszcze w swoim poście ten pattern. A używa się tak: wchodzisz w Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Desenie [Shift + Ctrl + P] i naciskasz na Odśwież. Wybierasz z listy deseń kropki. Następnie wchodzisz w Narzędzia -> Narzędzia rysownicze -> Wypełnienie kubełkiem [Shift + B] i wybierasz wypełnij deseniem. Do `Teq: Jeśli nie masz tego okna, a chcesz mieć (nie da się go przywrócić, ale można otworzyć okna, które działają tak samo) to wejdź w Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Kanały  , Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Warstwy [Ctrl + L], Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Ścieżki - będziesz miał te same okna, tylko zamiast 1 to będziesz miał 3. Moja praca: 
|
|
« Ostatnia zmiana: 06.03.2009, 21:07:02 wysłane przez Qba_ »
|
|
|
|
|
|
Alex36
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : 02.12.2009, 17:12:30 » |
|
Bardzo bym chciała zrobić tą pracę, ale gdzie są załączniki? Bo jeśli już kliknęłam na rzekomy załącznik to go nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
Qba_
Emeryt
Reputacja: 20
JID: qba_@jid.pl
jogurt rlz!
|
 |
« Odpowiedz #12 : 02.12.2009, 21:30:22 » |
|
No jak nie ma, jak jest? Tuż pod końcem treści pierwszego posta, a nad sygnaturą autora.
|
|
|
|
|
|
|
MrTomix09
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : 29.01.2010, 17:03:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Sooly
Emeryt
Reputacja: 9
Licencja: CC-NC-BY-SA
|
 |
« Odpowiedz #14 : 29.01.2010, 17:09:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
MrTomix09
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : 29.01.2010, 17:21:24 » |
|
Dziękuję, bardzo mi pomogłeś  za chwilę zapodam swój projekt 
|
|
|
|
|
|
|
LeiaOrgana
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : 03.02.2010, 20:56:51 » |
|
Do `Teq: Jeśli nie masz tego okna, a chcesz mieć (nie da się go przywrócić, ale można otworzyć okna, które działają tak samo) to wejdź w Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Kanały  , Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Warstwy [Ctrl + L], Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Ścieżki - będziesz miał te same okna, tylko zamiast 1 to będziesz miał 3. Istnieje też łatwiejszy sposób - mianowicie Okna -> ostatnio zamknięte doki -> (pierwsze z brzegu to to, bo jest jedno)
|
|
|
|
|
|
|
Oficer
Nowicjusz
Nie moja robota ;]
|
 |
« Odpowiedz #17 : 08.07.2010, 00:02:30 » |
|
Zrobiłem dokładnie jak jest w tutku i mi nic nie wyszło.  Może ktoś powiedzieć co źle robię? http://img818.imageshack.us/gal.php?g=sunset.png1 Screen to jak zapisałem, a 2 to przed zapisaniem. I jeszcze jak robiłem białe tło to się robiło żółte 
|
|
|
|
|
|
|
Piterski+
Użytkownik
Reputacja: -2
|
 |
« Odpowiedz #18 : 19.07.2010, 11:48:33 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 19.07.2010, 20:36:56 wysłane przez Ziomioslaw »
|
|
|
|
|
robert357
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : 18.08.2010, 22:37:16 » |
|
Witam, nie wiem jak zmienic nazwe warstwy z tla jako tekstura.
|
|
|
|
|
|
|
misio220
Użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : 04.09.2010, 12:45:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ali27
Nowicjusz
GIMP: 2.6 + GAP
|
 |
« Odpowiedz #21 : 26.09.2010, 09:47:03 » |
|
Super tutek  . Efekt mojej pracy w załączniku
|
|
|
|
|
|
|
Ziomioslaw
Administrator
Reputacja: 46
JID: ziomioslaw@jabber.org
Cyklista Apokalipsy
|
 |
« Odpowiedz #22 : 13.11.2010, 14:04:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Klima
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : 16.06.2011, 18:49:17 » |
|
Bardzo dobrze opisany tutorial! Jedyne, czego mi zabrakło, to brak informacji, w którym folderze zapisać deseń, jednakże w ostateczności dowiedziałem się tego z Googli. (: Nie miałem żadnych problemów.
Co do zdjęcia, to chyba złe wybrałem, ponieważ mało kto się domyśli, że to jeden z najbardziej znanych zabytków w Berlinie.
|
Klima
|
|
|
davlasq
Opiekun tutoriali
Reputacja: 4
|
 |
« Odpowiedz #24 : 16.06.2011, 20:07:47 » |
|
Jedyne, czego mi zabrakło, to brak informacji, w którym folderze zapisać deseń, jednakże w ostateczności dowiedziałem się tego z Googli.
Masz to napisane w FAQ.
|
|
|
|
Projektujesz strony i chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób są one realizowane? Zapraszam na mojego bloga o webdevie i nie tylko!
|
|
|
EdgeOfTheWorld
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : 19.07.2011, 09:27:00 » |
|
Przepraszam ,że odświeżam temat ,ale strasznie chciałabym się nauczyć ,jak robić takie kropkowane tło.Mam problem z 7 punktem,ponieważ efekt nie jest taki sam.Zaznaczone są tylko te kropki i nic się nie dzieje jak chcę wyczyścić.Mam nadzieję ,że ktoś mi pomoże,z góry dziękuję;)
|
|
|
|
|
|
|
davlasq
Opiekun tutoriali
|
 |
« Odpowiedz #26 : 19.07.2011, 09:35:37 » |
|
Efekt nie jest taki sam... a jaki? Bez tego trudno jest cokolwiek powiedzieć? Wyłączyłeś widoczność kanału Maska kropek? Aktywowałeś warstwę kropki i na niej wyczyściłeś? Wyłączyłeś warstwę tekstura? Jeśli nie, to zrób to.
|
|
|
|
Projektujesz strony i chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób są one realizowane? Zapraszam na mojego bloga o webdevie i nie tylko!
|
|
|
EdgeOfTheWorld
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : 19.07.2011, 09:43:57 » |
|
A kiedy w takim razie trzeba wyłączyć warstwę kropek ? Tak..robiłam wszystko tak jak było napisane;]
|
|
|
|
|
|
|
davlasq
Opiekun tutoriali
|
 |
« Odpowiedz #28 : 19.07.2011, 09:49:09 » |
|
A przepraszam, mój błąd. Włączyć/aktywować - może się mylić. Chodziło o to, żeby po prostu kliknąć na tą warstwę. Jeżeli robiłaś wszystko według tutoriala a wychodzi Ci inaczej, trudno mi cokolwiek powiedzieć. Pokaż co Ci wychodzi.
|
|
|
|
|
|
|
EdgeOfTheWorld
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : 19.07.2011, 09:59:12 » |
|
Jest...teraz mi wyszło.Robiłam jeden głupi błąd i wszystko później szło źle.Dzięki za pomoc;)
|
|
|
|
|
|
|