Szklany napis 2
Tutorial
Opracowanie: rav
Poziom trudności: średni
Dzisiaj natknąłem się na bardzo ciekawy efekt szkła. Wykonanie takiego napisu zajmuje mniej niż pięć minut. Tutorial napisany na podstawie
Clouds Uhh autorstwa
noclayto. Stosować można go również na innych obiektach.
Tutorial napisany w wersji Inkscape 0.45. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Tworzymy nowy obraz o dowolnych wymiarach i tworzymy na nim napis
[F8]. Ja użyłem czcionki
Tahoma o wielkości
22 pikseli. Pozostaje nam do wyboru kolor czcionki, bardzo ładne kolory można znaleźć w palecie kolorów
Tango Icon Theme Palette. W tym tutorialu użyję koloru
204a87ff.
2. Przechodzimy do okna
Wypełnienie i kontur [Shift + Ctrl + F]. W zakładce
Kontur upewniamy się, że kontur jest wyłączony. Jako
wypełnienie tekstu (nie konturu) wybieramy
Gradient liniowy, gdzie punktem początkowym będzie wybrany przez nas kolor, a końcowym kolor biały, bez przezroczystości.
3. Ustawiamy gradient za pomocą narzędzia do
tworzenia i modyfikowania gradientów [Ctrl + F1] pionowo tak, by dół tekstu był lekko białawy.
4. Duplikujemy tekst -
[Ctrl + D]. Wybieramy narzędzie do
tworzenia okręgów [F5] i tworzymy elipsę, która będzie zakrywała nasz napis mniej więcej od połowy w dół.
5. Zaznaczamy tekst i elipsę (da się to wykonać przytrzymując klawisz
[Shift]). Stosujemy na nich różnicę ścieżki -
Ścieżka -> Różnica [Ctrl + -]. Jako wypełnienie dla nowo powstałego obiektu wybieramy
Gradient liniowy, którego początkowy punkt będzie biały, a końcowy również biały, ale z przezroczystością o wartości zero. Gradient ustawiamy tak, by obiekt był częściowo przezroczysty.
6. Ostatnim krokiem będzie nadanie tekstowi czarnego konturu. Jego rozmiar nie powinien przekraczać
1 px, ale to już jest zależne od wielkości czcionki. Można również ustawić
Zaokrąglone Połączenie. I tak oto uzyskaliśmy całkiem niezły efekt.
Koniec
Jak już pisałem, ten efekt można również stosować na obiektach. Oto kilka przykładów: