Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Niska jakość tekstu  (Przeczytany 3464 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
johny_00
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

johny_00

« : 05.02.2018, 16:48:03 »

Witam,
borykam się z problemem 'pikselowatego' tekstu w swoim projekcie. Chciałbym przygotować projekt Menu na imprezę i pomimo tego że tekst wprowadzam w programie edytorem tekstu jakość już w samym programie jest bardzo niska i odzwierciedla się w wydruku. W załączniku wrzucam przykładowe zdjęcie po przybliżeniu. Wygładzanie włączone, brak hintingu - niezależnie od czcionki ta sama historia. To moje początki więc problem może wydawać się błahy, ale nijak nie mogę sobie z nim poradzić. W manualu GIMPa nie znalazłem nic, co mogłoby mi pomóc. Z góry dzięki za wskazówki

* tekst.JPG (70.37 KB, 727x656 - wyświetlony 494 razy.)
« Ostatnia zmiana: 05.02.2018, 17:57:51 wysłane przez johny_00 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 05.02.2018, 16:54:12 »

Rozumiem, że zrzut przedstawia widok po powiększeniu powyżej 100%? Jeśli tak, to nie ma w tym nic niezwykłego. Powiększenie zoom obrazu rastrowego zawsze skutkuje takim rozpixelizowanym widokiem. Istotny jest widok w powiększeniu równym 100%. Natomiast co do wydruku, to tutaj ważne jest prawidłowe ustawienie rozdzielczości: PPI powinno wynosić nie mniej niż 300 px. Sprawdź we właściwościach swojego obrazu, jaką masz rozdzielczość w PPI. Rozdzielczość trzeba ustawić na samym początku, podczas tworzenia nowego obrazu i oczywiście obraz musi być w milimetrach lub centymetrach.
Jeśli drukiem będzie zajmować się drukarnia, to lepiej najpierw zapytać ich o wytyczne, bo może się okazać, że chcą projekt w CMYK-u, a napisy w krzywych i wtedy w ogóle nie ma sensu tworzyć tego w GIMP-ie
« Ostatnia zmiana: 05.02.2018, 17:06:55 wysłane przez be@ » Zapisane
johny_00
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

johny_00

« Odpowiedz #2 : 05.02.2018, 17:12:14 »

Przy 100% wyglądało OK więc myślałem że przełoży się to na wydruk. Rozdzielczość(załącznik) z tego co widzę ustawiło mi zgodnie z tym jaki ustawiłem rozmiar projektu - chciałem docelowy wydruk szer.20xwys.21. Czy teraz to jakoś mogę zmienić czy trzeba zacząć od nowa, żeby było w jakości poprawnej? Zmiana rozdzielczości na 300 zmienia mi wymiar na ok. 5cm.

* wlasciwosci.JPG (50.46 KB, 355x531 - wyświetlony 365 razy.)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 05.02.2018, 17:16:12 »

Musisz stworzyć nowy dokument o odpowiedniej rozdzielczości i wymiarach w cm. Jeśli masz tylko warstwy tekstowe, to możesz je przerzucić do nowego dokumentu. Dopóki warstwa tekstowa jest edytowalna (symbol litery T) możesz zwiększyć rozmiar czcionki. Aczkolwiek bezpieczniej chyba będzie przekopiować tekst.
A pytałeś w drukarni o wytyczne?
johny_00
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

johny_00

« Odpowiedz #4 : 05.02.2018, 17:21:54 »

Wytycznych żadnych nie mam, chcę zrobić tylko kilka sztuk na swoje wesele, więc będę drukował to na swoim grubszym papierze w pracy. Dzięki za pomoc, w takim układzie szykuję na nowo.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Niska jakość tekstu
Skocz do: