Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak uzyskać rozmyty cień na obrazku w formacie GIF?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak uzyskać rozmyty cień na obrazku w formacie GIF?  (Przeczytany 3206 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Victoria Luna
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Nightmare...

Zobacz profil WWW
« : 21.01.2016, 14:48:36 »

Dziś chciałam zrobić koleżance niespodziankę (w postaci prezentacji HTML). Jednak znowu mam problem: obraz po wstawieniu GIF'a jest gorzej niż rozmyty Zdziwienie.

Chciałam by wyglądał tak (na razie bez obrazka)

A wyszło coś takiego - //be@: Mylisz pojęcia, to absolutnie nie jest rozmycie, to jest wyostrzenie. Rozmycie w postaci cienia pod napisem i ramką jest na obrazku powyżej, czyli tym, który chcesz uzyskać.

Bardzo proszę o pomoc.

//be@: Zmieniłam tytuł, ponieważ wprowadzał w błąd. To co chcesz uzyskać z pewnością nie jest wyostrzeniem, a wręcz przeciwnie.
« Ostatnia zmiana: 22.01.2016, 22:49:17 wysłane przez Victoria Luna » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 21.01.2016, 15:08:31 »

Format GIF nie obsługuje półprzezroczystości. Prawdopodobnie to, co było rozmyte znajduje się na przezroczystej warstwie, więc część półprzezroczystych pikseli została zmieniona na całkiem przezroczyste, a część na pełne krycie i stąd taki efekt. Jeśli chcesz zachować rozmycie, musisz mieć napis i cień na warstwie bez przezroczystości, czyli np. na białym tle.
Victoria Luna
Użytkownik

Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Nightmare...

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 22.01.2016, 22:48:44 »

Z góry przepraszam za moje błędy przy opisaniu problemu. Dawno nie korzystałam z GIMPA od paru ładnych lat. Dziękuje za pomoc.

caroo95
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

caroo95

« Odpowiedz #3 : 10.02.2016, 12:52:39 »

Format GIF nie obsługuje półprzezroczystości. Prawdopodobnie to, co było rozmyte znajduje się na przezroczystej warstwie, więc część półprzezroczystych pikseli została zmieniona na całkiem przezroczyste, a część na pełne krycie i stąd taki efekt. Jeśli chcesz zachować rozmycie, musisz mieć napis i cień na warstwie bez przezroczystości, czyli np. na białym tle.
Witam mam pytanie odnośnie tekstu z cieniem, ale na animacji a nie poza nią jak jest wyżej.Mam tekst w centralnej części obrazu. Z cieniem na białym tle nie da się połączyć tego z tekstem bo wyjdzie biała klatka. Jak więc zrobić aby tekst razem z cieniem poprawnie się wyświetlał w gifie?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 10.02.2016, 12:57:50 »

Nie bardzo rozumiem jak to wygląda. Dlaczego nie da się połączyć cienia na białym tle z napisem? Napis jest na przezroczystym? Mógłbyś pokazać jakiś zrzut?
Właściwie powinieneś założyć własny temat.
caroo95
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

caroo95

« Odpowiedz #5 : 10.02.2016, 13:02:35 »

Nie bardzo rozumiem jak to wygląda. Dlaczego nie da się połączyć cienia na białym tle z napisem? Napis jest na przezroczystym? Mógłbyś pokazać jakiś zrzut?
Właściwie powinieneś założyć własny temat.
ok to założę nowy temat i postaram się wyjaśnić Język
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak uzyskać rozmyty cień na obrazku w formacie GIF?
Skocz do: