Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Kalibracja skali  (Przeczytany 2889 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
baszuk
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

baszuk

« : 09.04.2015, 21:05:16 »

Nie zna się na programowaniu . Czy ktoś może napisać jak dołożyć do tego dodatku funkcję kalibracji skali http://latinsud.blogspot.com/2009/06/plugin-para-gimp-para-hacer-escalas-de.html .Chodzi mi o to aby było dodatkowe okienko do którego można wpisać wielkość jakiegoś obiektu na zdjęciu w pikselach , do drugiego rzeczywisty wymiar np. w cm i w trzecim okienku otrzymać wynik dzielenia pierwszego przez drugie . Chodzi mi o proporcjonalne narysowanie skali na zdjęciu.
« Ostatnia zmiana: 01.02.2016, 20:51:46 wysłane przez be@ » Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 10.04.2015, 07:38:12 »

Zacznijmy od tego, że "cm" to jednostka z realnego świata. GIMP i ten skrypt działają na pikselach. Jeden piksel nie ma wymiaru w rzeczywistym świecie, bo w rzeczywistości nic takiego nie ma. Dopiero rozdzielczość pikselkowi taki rozmiar nadaje.

To o co prosisz, nie ma więc większego sensu.
Powinieneś sobie wyliczyć samodzielnie (choćby i za pomocą kalkulatora), ile pikseli powinna mieć skala. Czyli zrobić na odwrót, do tego jak się ze skali korzysta: znaleźć na zdjęciu jakiś odcinek, którego długość znasz z rzeczywistego świata, następnie policzyć ile ma ona pikselków na tym tym właśnie zdjęciu (zależy to od jego rozdzielczości jak wspomniałem) i tak oto będziesz miał stosunek piksel [z obrazka] do cm [z rzeczywistego świata].
« Ostatnia zmiana: 10.04.2015, 08:33:50 wysłane przez Ziomioslaw » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Kalibracja skali
Skocz do: