Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Dopasowanie koloru czcionki do napisu z obrazka
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Dopasowanie koloru czcionki do napisu z obrazka  (Przeczytany 4361 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
spudermin
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

spudermin

« : 16.04.2015, 18:06:05 »

Witam mam problem prostej sprawy ale jako nowociota trudno mi sobie poradzić,więc chciałem przerobić skrina,dodawanie pewnych cyferek etc. problem w tym że jeśli chce dopisać jakąś literę do skrina czcionka jest czarna ,a ta ze skrina w przybliżeniu kolorowa i widać różnicę.Jak sprawić by pisać taką samą czcionką? Próbowałem z różnymi nasyceniami koloru ale nadal widać różnicę.Chce by tak jak na skrinie tutaj "a" było jak "0".
http://zapodaj.net/88f517d607b22.png.html

//be@: Poprawiłam tytuł na bardziej treściwy.
« Ostatnia zmiana: 24.04.2015, 20:35:17 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 16.04.2015, 18:13:28 »

Pisz albo po angielsku screen albo po polsku zrzut.
Nie wiem dlaczego masz tak strasznie mocno powiększony widok, że nawet nie wiadomo jakiego koloru jest to zero. Zmień powiększenie na 100% i pobierz sobie kolor klikając próbnikiem Narzędzie do pobierania koloru w to zero, a następnie wpisz swój tekst tym pobranym kolorem. Powinien automatycznie ustawić się jako kolor pierwszoplanowy w przyborniku.
spudermin
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

spudermin

« Odpowiedz #2 : 16.04.2015, 18:18:48 »

Nie wiem co to za różnica screen,skrin czy zrzut ale jeśli to pomoże zastosuje się.Gdy pobiorę kolor pobierze szary i dalej będzie różnica kolorów ,po postu gimp ma czarno-szarą czcionkę ,która jest za mocna.Ta ze zrzutu jest kolorowa i jakby przez to lekko mniej ostra.Moim celem jest właśnie osiągnąć taką czcionkę.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 16.04.2015, 18:30:58 »

Taka różnica, że jak wszyscy zaczną pisać w podobny sposób, to będzie z tego taki bełkot, że w końcu przestaniemy się rozumieć. Po to są zasady pisowni, aby było dla każdego czytelnie i zrozumiale, i aby wygodnie się czytało. Dodam jeszcze, że spacje stawia się po znakach interpunkcyjnych, a nie przed albo wcale.
Nie wiem jak wygląda to zero w normalnym powiększeniu, bo na zrzucie było strasznie rozpikselowane. Możliwe, że to skutek kompresji JPG, czyli po prostu słabej jakości obrazka. Skoro kolor tego zera składa się z wielu różnokolorowych pikseli, to jedynym wyjściem jest pobranie średniej tych kolorów. Narzędzie próbnik ma taką opcję, ale ja bym po prostu skopiowała to zero na nową warstwę, usunęła kolor biały: Kolory -> Zmiana koloru na alfę (z tego co widzę, zero jest na białym tle) i rozmyła Gaussem przy zablokowanej przezroczystości. Później wystarczy podłożyć białe tło i pobrać już jednolity kolor próbnikiem.
« Ostatnia zmiana: 16.04.2015, 18:43:07 wysłane przez be@ » Zapisane
spudermin
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

spudermin

« Odpowiedz #4 : 16.04.2015, 18:43:32 »

Dziękuje postaram się tak zrobić i zobaczymy efekt:)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 16.04.2015, 18:47:28 »

Ew. w razie potrzeby możesz spróbować odrobinkę rozmyć te dopisane literki, jeśli ich kontury są zbyt wyraziste. Najlepiej ustawić promień rozmycia na 0,5.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Dopasowanie koloru czcionki do napisu z obrazka
Skocz do: