Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Postrzępiony napis  (Przeczytany 4563 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Maziak
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Maziak

« : 26.08.2014, 23:02:00 »

Witam,

dopiero uczę się tworzyć obrazy w gimpie i próbuję zrobić logo na swoją stronę (wszystko w testach). Bardzo spodobał mi się ten tutorial" http://www.gimpuj.info/index.php/topic,14550.0.html ".

Chciałem najpierw go wypróbować a później przerobić i zrobić inne efekty. Problem jednak jest taki, że nie wiem jak zrobić taką wyraźną czcionkę, moja strasznie łatwo się rozmazuje przy literach które mają zgięcie. Czyli literka "H" jest bardzo ładna bo na ogół prosta (gdyby wziąć np. Arial) ale "M" jest rozmazane przy skosach. I nie mogę zrobić wysokiej jakości logo tak jak grafika w tym tutorialu. I tu moje pytanie, to zależy od rozdzielczości?  Czy są jakieś ustawienia o których nie wiem.

Z góry dziękuję.

//be@: Poprawiłam tytuł na bardziej adekwatny do treści.
« Ostatnia zmiana: 03.09.2014, 02:37:19 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 26.08.2014, 23:06:59 »

Może to być nawet winą samej czcionki. Najlepiej jeśli zapodasz zrzut napisu wykonanego tą czcionką albo po prostu obrazek z tym napisem i załączysz też samą czcionkę, abym mogła sprawdzić, czy u mnie też będzie się tak zachowywać.
Jeśli natomiast dotyczy to każdej czcionki, to i tak pokaż ten napis i dodatkowo zrób zrzut z okna opcji narzędzia tekstowego.
Maziak
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Maziak

« Odpowiedz #2 : 26.08.2014, 23:11:10 »

No to tutaj są dwa plik w których próbowałem coś z tym zrobić, jeden jest w jpg bo nie zapisałem wersji kolorowej (tutorial łatwy więc nie potrzebowałem)

Czcionka specjalnie ściągnięta - Medieval Sharp.

* Sam napis dumny.xcf (58.4 KB - pobrany 113 razy.)

* Sam napis dumny.jpg (28.23 KB, 400x225 - wyświetlony 318 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 26.08.2014, 23:14:57 »

Ale to już jest gotowy napis z nałożonymi efektami. Poza tym te litery nie są rozmazane tylko postrzępione. Prawdopodobnie niewłaściwie użyłeś zaznaczenia, albo wypełniałeś je kilkakrotnie. Czcionka nie ma z tym nic wspólnego, podobnie jak rozdzielczość. Po prostu robisz coś nie tak podczas nakładania efektów. Czy na pewno zmieniłeś zaznaczenie na ścieżkę, a następnie ścieżkę w zaznaczenie?
Maziak
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Maziak

« Odpowiedz #4 : 26.08.2014, 23:28:17 »

A racja już teraz lepiej mi wychodzi, tylko teraz mam jeszcze jedno pytanie. Mój monitor działa w rozdzielczości 1680x1050. Niektóre strony muszę czasem przybliżyć za pomocą ctrl+scroll na myszce. No i wtedy napis przybliżając się traci na jakości. Jak mogę temu zapobiec? Po prostu tworząc większy obraz z większą czcionką?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 26.08.2014, 23:40:59 »

Jeśli utworzysz większy obraz, to na stronie będzie od razu wyświetlał się większy. Taki napis jest traktowany jak obrazek, nie jak czcionka.
Maziak
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Maziak

« Odpowiedz #6 : 26.08.2014, 23:41:37 »

No to rozumiem wszystko, dziękuję bardzo ;]
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 26.08.2014, 23:47:46 »

Szczerze, to nie znam się na tworzeniu stron internetowych, ale podejrzewam, że można w jakiś sposób ustawić, aby strona dopasowywała się do rozdzielczości monitora i np. dać kilka obrazków w różnych rozmiarach ,a jakiś tam skrypt czy coś w tym rodzaju wyświetli ten, który będzie najbardziej odpowiedni dla danego monitora.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Postrzępiony napis
Skocz do: