Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Ustawienia pędzla  (Przeczytany 8850 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Szaflarka
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Szaflarka

« : 22.07.2014, 16:31:56 »

Witam i z góry przepraszam, jeżeli to zł dział, zła nazwa tematu czy bóg wie co jeszcze jest źle.

Mam gimpa, program paint tool, do którego będę się odnosić i tablet graficzny wacom. Chciałabym w gimpie zmodyfikować pędzel. Jak? No mniej więcej o to mi chodzi:
-i na początku i na końcu linii natężenie koloru zależało od nacisku pióra
-tak samo z jej wielkością, mniej naciskam - jest cieńsza
Osoby z Paint Tool Sai'em powinny załapać. Inni też powinni, ale jeżeli chodzi o Gimpa to nie mam pojęcia czego nie wiem i mówię niejasno, dlatego załączam obrazek.

Po lewej brush i pen z Paint Tool Sai, a po prawej brush z GIMP'a.
Najbardziej moją frustrację obrazują dwa krzyżyki otoczone czerwoną linią. Właśnie miałam przebłysk wiedzy i tu formuje się moje pytanie:

Co mam zrobić, żeby pędzel w gimpie wyglądał tak jak ten w czerwonej obwódce po lewej stronie (program Paint Tool Sai).
« Ostatnia zmiana: 29.07.2014, 22:53:59 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 22.07.2014, 16:41:25 »

Co prawda nie mam Paint Tool Sai, ale mam Clip Studio Paint, które jest nieco podobne do Saia a także nie używam już wersji 2.8 GIMP-a, tylko 2.6 ale pamiętam, że w 2.8 jest rozbudowana możliwość zarządzania dynamiką pędzla. W oknie dynamiki musisz zaznaczyć opcję odpowiedzialne za zmienność krycia i rozmiaru zależne od nacisku. Pamiętam także, że można sobie też ustawić krzywe tej zależności.

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 22.07.2014, 19:16:32 »

Sama mam z tym problem. Żadna z gotowych dynamik nie daje dokładnie takiego rezultatu. Dość łatwo można uzyskać zanikanie linii na końcu lub na początku, ale jak uzyskać zanikanie po obu stronach, tego naprawdę nie wiem. udało mi się uzyskać jedynie zbliżony rezultat, ale do ideału mu daleko. Może właśnie trzeba by się pobawić jeszcze krzywymi.
Szaflarka
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Szaflarka

« Odpowiedz #3 : 22.07.2014, 19:57:08 »

Zaraz sprawdzę ten Clip Studio paint (chyba że płatne, no to trial). Co do wersji Gimpa, dopiero niedawno się przemogłam i zainstalowałam 2.8, choć wolę 2.6. I tak go prawie nie używam (bo mam sai'a), ale czy w 8 są jakieś znaczące zmiany?
Nareszcie wiem jak to się fachowo nazywa Chichot Zmienność krycia i rozmiaru zależne od nacisku.
Sprawdziłam, bardzo dobrze pamiętasz! Dziękuję Ci bardzo!

___

be@
właśnie udało mi się to zrobić Uśmiech Może nie dokładnie tak jak chciałam (za to w paint tool sai'u pędzle są boskie, polecam ten program! klik ), ale tu są moje rezultaty:

Może się z pomaganiem zagalopowuję, ale mam zaciesz do Cieszyna! Szukałam tego z parę godzin i nareszcie zywa dusza pomogła!
Hasia
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 22.07.2014, 20:05:18 »

Clip Studio Paint jest płatnym programem (w przyzwoitej cenie Uśmiech) i wpasowanym w moje potrzeby, ale nie będę więcej pisać, bo mnie pewien Administrator może posłać do piekła abym spłonęła Język

Szaflarka
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Szaflarka

« Odpowiedz #5 : 22.07.2014, 20:10:46 »

Właśnie zauważyłam, że płatny. 150 złotych, to szczerze niska cena o.o
Nie uważam się za wybitną artystkę, ale coś tam jednak rysuję.
A można tu spytać (czy to nie off-top i spam?), co sądzisz o PS i czy się w ogóle orientujesz? Niektórzy w ogóle nic nie wiedzą o tym programie wbrew pozorom.
Edit:
najlepsza praca digital painting.. Ohoho no to ja się nie umywam. Jak dla mnie cudowna praca, kłaniam się!
Hasia
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 22.07.2014, 20:12:33 »

Tak to będzie off-top. Zapraszam na shoutbox to pogadamy Uśmiech

Szaflarka
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Szaflarka

« Odpowiedz #7 : 22.07.2014, 20:18:38 »

Nah, muszę zmiatać bo wcześnie wstaję jutro. Miło się rozmawiało, dzięki jeszcze raz Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Ustawienia pędzla
Skocz do: