Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Animacja GIF, odtwarzanie na Windows, zapis warstw w XCF
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Animacja GIF, odtwarzanie na Windows, zapis warstw w XCF  (Przeczytany 5360 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tatulek550
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

tatulek550

« : 17.07.2014, 19:26:18 »

System: Ubuntu-Studio 12.04
Grafika: GIMP 2.6.12 (inna numeracja niż pod Win)

Robię animowanego gifa 800x800 zapisując poszczególne warstwy jako warstwax.xcf. Czy to ma szanse działać pod Win? Jeśli nie to jakie zastosować rozszerzenie? Zależy mi na zachowaniu przezroczystości.

PS. Czy na tym forum także obowiązuje zasada "Jeden wątek - jedno pytanie" - skutkiem takiej zasady jest lepsze działanie Szukaj-ki

//be@: Skróciłam nieco ten fantazyjny tytuł Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 20.07.2014, 16:48:17 wysłane przez be@ » Zapisane

--------------
Pozdrawiam
Czesław
Przy proponowaniu mi programów pamiętaj, że używam tylko LINUX, aktualnie Xubuntu 18.04 x64
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 17.07.2014, 19:30:37 »

Dlaczego niby GIMP ma mieć różne numeracje pod różne systemy?
I czemu uważasz, że gif nie zostanie odczytany przez inny system? Gify są dość uniwersalne.
tatulek550
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

tatulek550

« Odpowiedz #2 : 17.07.2014, 19:42:12 »

Bo xcf jest rozszerzeniem GIMP, a nie Windows.

--------------
Pozdrawiam
Czesław
Przy proponowaniu mi programów pamiętaj, że używam tylko LINUX, aktualnie Xubuntu 18.04 x64
Skwarek
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

JID: skwara96@aqq.eu
Galeria Użytkownika

Hello... it's me.

« Odpowiedz #3 : 17.07.2014, 21:30:04 »

xcf nie jest też "rozszerzeniem Linux", więc nie rozumiem samego tematu, który nie ma nic wspólnego z twoim problemem. Gimp obsłuży takie same pliki i na Windowsie i na Linuxie.

Ale nie rozumiem czemu robiąc gif-a chcesz zapisać każdą warstwę osobno jako .xcf. Możesz to bardziej rozwinąć?

DAJ MI LAMĘ :]
GIMP

"Dude, suckin' at something is the first step towards being sorta good at something."
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 18.07.2014, 03:49:11 »

XCF to format natywny GIMP-a i nie ma nic wspólnego z używanym systemem. GIMP otworzy go tak samo na Windows jak i na Linuksie czy MAC-u. Również nie rozumiem, po jakiego grzyba zapisujesz każdą warstwę/klatkę do osobnego pliku. Format XCF obsługuje warstwy, więc możesz zapisać całą pracę do jednego pliku XCF. Wszystkie warstwy zostaną zachowane o ile przed zapisem nie spłaszczyłeś obrazu czy nie połączyłeś warstw.
 Jeśli natomiast potrzebujesz każdej klatki w osobnym obrazku, aby były wyświetlane kolejno jako pokaz slajdów np. na stronie www czy w jakiejś aplikacji, to powinieneś je eksportować do formatu PNG (wysoka jakość i obsługuje przezroczystość). Tutaj skrypt: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,34874.0.html
Robię animowanego gifa 800x800 zapisując poszczególne warstwy jako warstwax.xcf. Czy to ma szanse działać pod Win? Jeśli nie to jakie zastosować rozszerzenie? Zależy mi na zachowaniu przezroczystości.
Nie wiem o jakie działanie pytasz, jeśli masz na myśli odtwarzanie animacji, to musisz wyeksportować pracę do formatu GIF z zaznaczeniem opcji "Jako animacja". Format ten obsługuje przezroczystość, jednak nie obsługuje półprzezroczystości (np. poświaty i rozmycia na przezroczystym tle) dlatego zaleca się podłożyć tło w takim kolorze, na jakim docelowo ów GIF ma być prezentowany. W innym wypadku krawędzie elementów na przezroczystym tle staną się postrzępione i wszelkie półprzezroczystości zmienią się na pełne krycie lub całkowitą przezroczystość (czyli po prostu znikną).
Dodatkowo na Windows 7 (nie wiem jak w Ósemce, ale pewnie podobnie) wbudowana przeglądarka obrazów nie obsługuje animacji GIF, więc do jej odtwarzania trzeba użyć zewnętrznej przeglądarki, np. darmowego XnView czy IrfanView. Animcję taką otworzysz także w przeglądarce internetowej.
Jeśli chcesz utworzyć wysokiej jakości animację z przezroczystością, to wtedy musiałbyś zainteresować się formatem APNG (niestety nie wszystkie przeglądarki go obsługują): http://www.gimpuj.info/index.php/topic,42780.0.html.

PS. Czy na tym forum także obowiązuje zasada "Jeden wątek - jedno pytanie" - skutkiem takiej zasady jest lepsze działanie Szukaj-ki
Owszem, ale nie wszyscy jej przestrzegają. Zamiast forumowej "szukajki" skuteczniejsze bywa użycie wyszukiwarki Google z operatorem: site, np.:
usuwanie tła site:http://www.gimpuj.info/

Zmień tytuł wątku na bardziej adekwatny do treści. Właśnie dzięki odpowiedniemu tytułowaniu wątków będzie można w przyszłości łatwiej je wyszukać

Poza tym przenoszę do kategorii GIMP, ponieważ pytasz o XCF, więc problem jest bezpośrednio związany z GIMP-em.
« Ostatnia zmiana: 18.07.2014, 04:30:32 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Animacja GIF, odtwarzanie na Windows, zapis warstw w XCF
Skocz do: