Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Poszarpanie/efekt wypalenia na krawędziach.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Poszarpanie/efekt wypalenia na krawędziach.  (Przeczytany 3934 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Niepoprawny
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Niepoprawny

« : 17.07.2014, 02:55:12 »

Witam serdecznie!
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. W GIMPie pracuję właściwie od kilku godzin. Chciałbym zrobić sygnaturkę taką jak ta:

Niby przeczytałem jeden poradnik, jak to zrobić w GIMPie, ale niestety wychodzi mi coś takiego:
Po prostu podczas nakładania białego koloru, zaczyna mi zamalowywać również tą rameczkę. A ja bardzo bym chciał, żeby to było przeźroczyste. W dodatku nie wiem, jak wywołać taki efekt jak na pierwszej grafice.
Z góry dziękuję za pomoc. Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 20.07.2014, 16:22:14 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.07.2014, 03:03:12 »

Nie wiem z jakiego poradnika korzystasz, ale na forum są tutoriale, przy pomocy których uzyskasz taki efekt:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,22802.0.html
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,6103.0.html
Osobiście to zaznaczyłabym te brzegi zaznaczeniem odręcznym rysując taką nieregularną krzywą, następnie zmiękczyć zaznaczenie o jakieś 10px i kliknąć DELETE. Następnie różdżką można zaznaczyć przezroczyste tło dookoła, zmiękczyć zaznaczenie o ok. 30 - 50px i przyciemnić za pomocą: Kolory -> Jasność i kontrast.
Zupełnie nie rozumiem, po co nakładać biały kolor skoro brzegi mają być ciemniejsze...
Niepoprawny
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Niepoprawny

« Odpowiedz #2 : 17.07.2014, 12:47:28 »

Już tłumaczę.
Początkowo użyłem opcji filtry>dekoracja>poszarpana krawędź, ale niestety, krawędź jest koloru białego, a ja chciałem przeźroczystą. Zaznaczyłem więc zmiana koloru na alfę i stworzyłem nową warstwę, na którą nałożyłem kilka warstw białego koloru. Efekt byłby dobry, gdyby nie ta pozostała rameczka czy poświata. Zacząłem kombinować i jak na razie prawie mi wyszło.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Poszarpanie/efekt wypalenia na krawędziach.
Skocz do: