Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Problem ze zmianą koloru elementów  (Przeczytany 2017 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Broillon
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« : 13.06.2014, 18:12:56 »

Witam
Chciałbym zmienić kolor poszczególnych elementów na obrazku http://zapodaj.net/images/088889a1a8a45.png. Konkretnie chodzi o te trzy kolory chciałbym je zmienić na inne niestety nie wychodzi to.

Próbowałem zaznaczać poszczególne kolory zaznaczaniem i stosować kolory>>barwienie. Jednak dało to taki rezultat.
http://zapodaj.net/images/4f0ed405cb2e0.png nie wygląda to za ciekawie. Kolory nie są realistyczne i dużo problemów stwarza to płynne przejście między kolorami próbowałem robić to aerografem ale myśle że gradient byłby lepszy.

Ma ktoś może pomysł jak można by to wykonać tym lub innym sposobem??

PS: Robiłem to szybko stąd zaznaczenia nie są zbyt dokładne
« Ostatnia zmiana: 23.06.2014, 10:27:08 wysłane przez be@ » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.06.2014, 18:19:47 »

Możesz spróbować za pomocą Kolory -> Barwa i nasycenie suwakiem Barwa. W okienku można zaznaczyć wybrany kolor i jego zasięg suwakiem Pokrywanie.
Lepszym sposobem jednak będzie właśnie użycie odpowiedniego gradientu liniowego na nowej warstwie powyżej. Tryb warstwy zmieniasz na Kolor. Zamiast gradientu można nałożyć odpowiednie kolory pędzlem i rozmyć.
« Ostatnia zmiana: 13.06.2014, 18:38:53 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Problem ze zmianą koloru elementów
Skocz do: