Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak uzyskać efekt "świetlanych" rang?  (Przeczytany 3895 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
SN!P3R
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

SN!P3R

« : 05.04.2014, 20:54:20 »

Witam, chciałbym wykonać rangi na wzór tych niżej w załączniku, próbowałem na różne sposoby ale nie wiem jak uzyskać taki efekt. Chodzi mi głównie o to jak zrobić by one tak "świeciły". Proszę o pomoc, z góry dziękuje.

« Ostatnia zmiana: 16.04.2014, 15:09:48 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 05.04.2014, 20:57:44 »

Przede wszystkim:
Ostrzeżenie
Przeczytaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html

A poświatę zrobisz za pomocą filtra: Światło i cień -> Rzucanie cienia. Przesunięcie X i Y ustaw na 0 i zmień kolor cienia na odpowiedni do koloru rangi.
SN!P3R
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

SN!P3R

« Odpowiedz #2 : 05.04.2014, 21:01:30 »

przepraszam co do naruszenia regulaminu i jednocześnie dziękuje za szybkie udzielenie pomocy. miłe zaskoczenie, pozdrawiam
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 05.04.2014, 21:06:42 »

Spoko, zapomniałam dodać, że musisz mieć tą rangę na przezroczystym tle, aby filtr zadziałał Uśmiech
SN!P3R
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

SN!P3R

« Odpowiedz #4 : 06.04.2014, 10:17:25 »

czy mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć tak zrobić taką rangę? jak najbardziej podobną do tej niżej. nie jestem jakimś gimpowym zerem ale tak ładnie mi nie wychodzi, albo coś ważnego pomijam. z góry dziękuje

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 06.04.2014, 19:46:40 »

Tworzenie poświaty opisałam wcześniej, a reszta to już przecież bardzo proste czynności. Zaznaczenie prostokątne z niewielkim zaokrągleniem wypełniasz kolorem na przezroczystej warstwie. Wpisujesz tekst wybraną czcionką, białym kolorem i dodajesz do niego cień. Aby dodać cień duplikujesz Duplikowanie warstwy warstwę tekstową, zmieniasz kolor napisu na niższej warstwie (czyli tej oryginalnej) na czarny i przesuwasz Przesuwanie warstwę o 1px w dół i o 1px w prawo, a na koniec zmniejszasz dość mocno jej krycie (suwakiem w oknie warstw).
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak uzyskać efekt "świetlanych" rang?
Skocz do: