Co do napisu wodnego, to już musisz założyć dla niego osobny temat. Zdaje się, że gdzieś widziałam tutorial w formie tekstowej. W każdym razie nie widząc tego tutoriala trudno mi stwierdzić, co robisz źle.
A jeśli chodzi o te metaliczne kształty, to ogólne zasady już znasz. Tak jak pisałam wcześniej, trzeba mieć już trochę doświadczenia do takiej zabawy.
Może chociaż napisz, który konkretnie kształt chciałbyś zrobić, bo praktycznie na każdy trzeba by było pisać osobny tutorial, skoro te dwa, które już podałam, Ci nie wystarczają.
Mi się udało zrobić coś takiego:

I literka:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/Gimpuj/G2/Asteel.pngJak więc widać jest to możliwe w GIMP-ie, ale ciężko byłoby napisać tutorial, bo jest z tym trochę dłubaniny (np. krzywe kolorów wyginasz na wyczucie, nie da się podać dokładnych parametrów). Trzeba po prostu dobrze opanować użycie gradientów, mapowanie wypukłości (łącznie z tworzeniem odpowiedniej mapy) oraz wyginanie krzywych kolorów. Najpierw tworzysz kształt 3D za pomocą mapowania (po mapowaniu często trzeba nieco rozmyć, aby pozbyć się niechcianego szumu) albo tworzysz kontury ścieżkami i umiejętnie wypełniasz gradientem, a następnie nadajesz mu metaliczny połysk za pomocą krzywych kolorów lub odwzorowania jakiegoś metalicznego gradientu. Jednym słowem kwestia wprawy.