Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Jak przygotować ulotkę pod lakier wybiórczy UV
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Jak przygotować ulotkę pod lakier wybiórczy UV  (Przeczytany 1647 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
flamee
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

flamee

« : 09.03.2014, 14:49:02 »

Na projektowanej ulotce dwa zdjęcia mają być pokryte lakierem wybiórczym UV. drukarnia życzy sobie aby przygotować plik jednokolorowy (C:0; M:0; Y:0; B:100) w tych samych wymiarach i parametrach technicznych co ulotka, na którym czarne elementy mają oznaczać na produkcie końcowym elementy pokryte wybiórczym lakierem UV.
 Jak to ugryźć?
« Ostatnia zmiana: 13.08.2014, 09:04:34 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 09.03.2014, 15:13:29 »

Chodzi o CMYK?
Trudno jest mi określić jak to ugryźć skoro nie wiem jak wyglądają Twoje obrazki. Jedyne co mogę teraz Ci powiedzieć to to, że potrzebujesz pracować w CMYK-u. A kolor czarny ustawić, tak jak napisałeś, na C:0, M:0, Y:0 i K:100. I tym kolorem zrobić elementy, które mają być pokryte tym lakierem. Jeśli elementy te są w jednym kolorze, to wystarczy, że użyjesz zaznaczenia według koloru:  Zaznaczenie wg koloru lub różdżki Magiczna różdżka utworzyć nową warstwę i wypełnić zaznaczenie. Usunąć warstwę z oryginalnym obrazem i zapisać.
A teraz gorzej, bo GIMP jako tako nie wspiera CMYK-a. Ale możesz spróbować użyć palety CMYK-owej, ustawić wymagany kolor i posłużyć się separate. Możesz też spróbować zrobić to wszystko w darmowej Kricie, która obsługuje CMYK.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Jak przygotować ulotkę pod lakier wybiórczy UV
Skocz do: