Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Brak pędzli w przyborniku.  (Przeczytany 2894 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
foq
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

foq

« : 08.02.2014, 19:40:05 »

Witam.Mam problem z pędzlami w gimpie.Otóż w folderze "brushes" mam około 1750 pędzli,ale w przyborniku są tylko te podstawowe brushe.Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Pędzle mi są bardzo potrzebne a z 30 brushami dużo nie zdziałam :/

Przeniosłam do odpowiedniej kategorii. Przeczytaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html i popraw tytuł.
« Ostatnia zmiana: 10.02.2014, 23:41:16 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 08.02.2014, 22:22:29 »

Tak duża ilość pędzli może powodować zawieszanie się programu. Nie wyobrażam sobie aby ktoś mógł potrzebować tylu pędzli jednocześnie. 200-300 jeszcze uwierzę ale nie 1750.
I do którego folderu brushes te pędzle wrzuciłeś? Lepiej jest wrzucać do folderu w katalogu użytkownika. Druga sprawa, w jakim formacie/formatach masz te pędzle?
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 08.02.2014, 23:31:26 »

MareroQ (członek PFUG) ma jakieś skrypty do zarządzania pędzelkami i innym dobrem w Gimp-ie więc trzeba poszukać tych skryptów zainstalować i wtedy można mieć i milion szczotek.

foq
Użytkownik

Galeria Użytkownika

foq

« Odpowiedz #3 : 09.02.2014, 16:13:37 »

be@ brushe wrzuciłem tutaj : C:\Program Files\GIMP-2.0\share\gimp\2.0\brushes
A i jeszcze jedno.Nazwy tych pędzli w folderze mają niebieski kolor,a te które działają domyślny czyli czarny.Typ brushy : GIMP brush
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 09.02.2014, 22:15:52 »

Prosiłam o poprawę tytułu.

Na niebiesko? Używasz jakiegoś zewnętrznego menadżera plików? Nie przypominam sobie aby systemowy kiedykolwiek wyświetlał nazwy plików w takim kolorze. Jedynie na czarno albo zielono (pliki zaszyfrowane). Na pewno wszystkie te pliki mają rozszerzenie GBR? Najlepiej daj screena z folderu w widoku szczegółów.
I tak jak pisałam wcześniej, lepiej jest wrzucać pędzle do folderu w katalogu użytkownika. Na Win7 jest to: C:\Users\x\.gimp-2.8\brushes gdzie "x" to nazwa użytkownika. Na XP będzie pewnie jakoś podobnie.

@Edit:
Znalazłam, dlaczego nazwy są na niebiesko: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic617982.html
« Ostatnia zmiana: 09.02.2014, 22:27:17 wysłane przez be@ » Zapisane
foq
Użytkownik

Galeria Użytkownika

foq

« Odpowiedz #5 : 10.02.2014, 10:45:19 »

Naprawiłem już te niebieskie napisy.Teraz to wygląda tak jak na screenie ale pędzli nadal nie ma w przyborniku.Są tylko te podstawowe.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 10.02.2014, 10:49:25 »

Wyglądają w porządku, tylko jest ich zdecydowanie za dużo. Dlaczego nie spróbujesz wrzucić ich do folderu brushes w katalogu użytkownika? Tylko nie 1700 a np. 100. Znalazłam, że w XP to będzie: C:\Documents and Settings\Nazwa_Użytkownika\.gimp(nr wersji)\brushes. Podejrzewam, że coś mogło się popsuć właśnie od tego nadmiaru.
foq
Użytkownik

Galeria Użytkownika

foq

« Odpowiedz #7 : 10.02.2014, 18:57:31 »

Okej,już naprawiłem.Faktycznie trzeba było je tylko wrzucić do katalogu użytkownika.Wielkie dzięki za pomoc Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Brak pędzli w przyborniku.
Skocz do: