1. Zaczynasz od wpisania napisu wybraną czcionką, którą dobierasz do stylu obrazka (wiadomo, że do zdjęcia pędzącej wyścigówki nie zrobisz napisu czcionką celtycką czy jakichś odręcznych, eleganckich zawijasów

). Kolor może być dowolny ale powinien być dobrze widoczny na tle obrazka.
2. Wybierasz narzędzie przesuwanie

i przesuwasz napis w miejsce, które najbardziej kontrastuje kolorem z tym miejscem, w którym zamierzasz docelowo umieścić swój napis (chodzi o to, aby był później dobrze widoczny).
3. Klikasz PPM na warstwę tekstową i wybierasz:
Kanał alfa na zaznaczenie. Wyłączasz widoczność warstwy tekstowej (można nawet ją usunąć) i klkasz na warstwę z obrazkiem. Na warstwie z obrazkiem kopiujesz zaznaczenie, wyłączasz je (Zaznaczenie -> Brak) i wklejasz je jako nową warstwę.
4. Przesuwasz wklejoną warstwę w miejsce docelowe, dopasowujesz jej wymiary do obrazu i duplikujesz

. Na warstwie oryginalnej (tej poniżej kopii) stosujesz filtr:
Zniekształcenia -> Wiatr. Kierunek powinien być przeciwny do kierunku ruchu samochodu. Pozostałe opcje dobierasz tak, aby się po prostu dobrze prezentowało. Ja wybrałam:
Styl: Podmuch
Kierunek: W lewo
Naruszane krawędzie: Początkowe
Próg: 10
Siła: 6
Jeśli wybrałeś styl
Podmuch to po zastosowaniu filtra
Wiatr trzeba jeszcze lekko rozmyć Gaussem ale tylko w poziomie o jakieś 3 - 4 px.
5. Jeśli napis jest słabo widoczny, to możesz zduplikować warstwę kopia (tę bez wiatru) albo nawet obie warstwy z napisem. Można także odrobinę napis przyciemnić bądź rozjaśnić albo nieznacznie zmienić odcień czy zwiększyć nasycenie za pomocą:
Kolory -> Barwa i nasycenie (ja tego nie robiłam bo w przypadku tego obrazka nie było potrzeby). Można również zablokować przezroczystość warstwy z napisem i dodać kilka plamek w kolorach pobranych

z obrazka jeśli napis zanadto się wyróżnia.
6. W zależności od koloru napisu i koloru tła można jeszcze dodać jasną poświatę albo cień aby napis bardziej się wyróżniał z tła (nie zawsze jest to potrzebne). Ja dodałam białą poświatę a tryb warstwy z tą poświatą ustawiłam na pokrywanie (warstwa z poświatą lub cieniem musi się znajdować poniżej napisu, bezpośrednio nad obrazkiem).
@Edit:
Dopisałam 2 szczegóły, o których zapomniałam

A tak wygląda obrazek z jasną wersją napisu i cieniem: