Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak sprawić by zdjęcie wyglądało "słodko", efekty światła, okręgi.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak sprawić by zdjęcie wyglądało "słodko", efekty światła, okręgi.  (Przeczytany 1743 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
FriQ
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

FriQ

« : 24.09.2013, 13:14:45 »

Otóż, jakieś pojęcie o gimpie mam. Potrafię stworzyć sygnaturkę czy coś w ten deseń, otóż potrzebuję pomocy, by mnie ktoś nakierować. Forum to skarbnica wiedzy, lecz bardzo ogólnikowa. Z czego wy korzystaliście, książki, poradniki ? Wiedza na necie ? Myślę stopniowo wdrażać się w grafikę, pierw myślę o lekkiej obróbce zdjęć, następnie tworzenie grafiki pod strony internetowe. Pierwsze moje pytanie, jak przerobić zdjęcie by właśnie tak wyglądało ?

http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/35/68/87/42/3568874234

Rzecz prosta a kompletnie nie wiem jak się za to zabrać :/ Gdzie nabywać początkową wiedze dot. obsługi programu, poznaniu jego funkcji ?
« Ostatnia zmiana: 01.10.2013, 06:23:07 wysłane przez be@ » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 24.09.2013, 15:44:19 »

Proponuję zacząć od działu Tutoriale. Znajdziesz tam zarówno przepis na ramkę wokół zdjęcia jak i na napis. Wystarczy przejrzeć poszczególne podkategorie.

"By zdjęcie wyglądało słodko", to dość nieprecyzyjne określenie. Na pewno trzeba użyć "słodkich", pastelowych, jasnych kolorów, jak różowy, seledynowy, żółty itp. oraz ozdób/pędzli w kształcie serduszek, gwiazdek, ptaszków, motylków, baloników, cukierków... Samo zdjęcie można nieco rozjaśnić i zwiększyć nasycenie kolorów za pomocą: Kolory -> Barwa i nasycenie. W przypadku dodawania napisu, trzeba znaleźć odpowiednią czcionkę, np. wyglądającą jak dziecięce pismo albo ogólnie jakąś zabawną czy bajkową. Linki do stron z darmowymi czcionkami znajdziesz w dziale Dodatki -> Czcionki.
W przypadku białych kółeczek na zdjęciu z Twojego przykładu, to wystarczy poklikać zwykłym, okrągłym pędzlem o zmniejszonym kryciu na nowej, przezroczystej warstwie powyżej zdjęcia. Można też użyć pędzla typu bokeh: tutorial. Ramkę i napis należy dodać na najwyższych warstwach.
« Ostatnia zmiana: 24.09.2013, 16:17:22 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak sprawić by zdjęcie wyglądało "słodko", efekty światła, okręgi.
Skocz do: