Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Smuga na obiektywie- szybkie usunięcie ze zdjęć
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Smuga na obiektywie- szybkie usunięcie ze zdjęć  (Przeczytany 1014 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
alchemik86
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

alchemik86

« : 10.09.2013, 11:22:57 »

Witam,
Właśnie wróciłem z wakacji i przy przeglądaniu zdjęć zauważyłem, że obiektyw był lekko maźnięty palcem i na większości zdjęć z jasnym tłem jest brzydka smuga. Da się ją jakoś szybko usunąć z wielu zdjęć? Wiem że mogę to zrobić klonowaniem albo rozmywaniem, ale będzie to dość żmudne przy ok 100 zdjęciach... Załączam podgląd:

Z góry dzięki za pomoc!
« Ostatnia zmiana: 10.09.2013, 23:02:44 wysłane przez alchemik86 » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 10.09.2013, 19:48:06 »

Myślę że Batch Inpaint powinien załatwić sprawę, co prawda program jest płatny ale wersja "free trial" powinna wystarczyć do stu fotek. W załączniku obrobione wsadowo twoje dwie fotki w Batch Inpaint. Licencje mam z serwisu Giveaway of the Day Inpaint jest tam często rozdawany czasem warto tam zajrzeć.

* xxxx1.jpg (161.3 KB, 800x600 - wyświetlony 170 razy.)

* xxxx2.jpg (247.28 KB, 800x600 - wyświetlony 188 razy.)

alchemik86
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

alchemik86

« Odpowiedz #2 : 10.09.2013, 23:04:18 »

Rewelacja, program dał radę z większością plików, resztę edytowałem ręcznie GIMPem. Zdjęcia uratowane, wielkie dzięki za pomoc.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Smuga na obiektywie- szybkie usunięcie ze zdjęć
Skocz do: