Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Płynne przejście jednego obrazka w drugi
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Płynne przejście jednego obrazka w drugi  (Przeczytany 8427 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
TheMisterLight
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 14.08.2013, 22:46:12 »

Chciałbym wiedzieć jak zrobić w gimpie ładne przejście takie z obrazu na obraz. Mam na myśli że mamy dwa obrazy, które częściowo nachodzą na siebie ładnym przejściem.
« Ostatnia zmiana: 15.08.2013, 13:31:09 wysłane przez davlasq » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 14.08.2013, 22:51:57 »

zajrzyj do tutoriali

A konkretnie ten:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1737.0.html
TheMisterLight
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 15.08.2013, 00:02:39 »

Przepraszam. Po przeczytaniu dokładniej tego tut'a up jednak nie o to mi chodziło. Chodzi mi bardziej o taki efekt:

Zrobiłem to sam banalnym i prostackim sposobem. Chodzi mi o coś takiego ale bardziej profesjonalnego.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 15.08.2013, 00:09:34 »

W pierwszym poście podałeś przykład, który wygląda dokładnie jak w tutorialu, który Ci poleciłam więc po co wprowadzasz w błąd i podajesz niewłaściwe przykłady? Teraz to nie wiem o co Ci chodzi i jak dokładnie ma to wyglądać. Wydaje mi się, że po prostu źle wykonałeś tutorial. Zdjęcia muszą częściowo na siebie zachodzić.
« Ostatnia zmiana: 15.08.2013, 06:17:18 wysłane przez be@ » Zapisane
TheMisterLight
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 15.08.2013, 00:15:49 »

Wiem, przepraszam. Dobrze mnie zrozumiałeś, tylko ja nie potrafiłem tego wyjaśnić. Właśnie chodzi mi o to "Zdjęcia muszą częściowo na siebie zachodzić."
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 15.08.2013, 00:31:56 »

Otwierasz obydwa zdjęcia jako warstwy, narzędziem przesuwanie Przesuwanie przesuwasz zdjęcie znajdujące się na wyższej warstwie w prawo tak, aby odsłonić większą część zdjęcia znajdującego się pod nim, następnie dopasowujesz wymiary płótna do warstw: Obraz -> Dopasuj płótno do warstw i wymiary warstw do obrazu: Warstwa -> Dopasuj warstwę do wymiarów obrazu. Dodajesz do wyższej warstwy maskę i przeciągasz gradientem po masce w taki sposób, aby lewa krawędź zdjęcia stopniowo zanikała (kolor czarny daje przezroczystość, biały pełne krycie więc czarny musi się znaleźć dokładnie na lewej krawędzi zdjęcia).
TheMisterLight
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 15.08.2013, 01:02:05 »

Dzięki. Poradnik świetny. Oto mi chodziło. Jeszcze raz przepraszam za wprowadzanie w błąd.  Uśmiech

EFEKT: http://fotozrzut.pl/zdjecia/1036d329c7.png
Przyznam że męczyłem się z tym godzinę żeby uzyskać ten efekt.
« Ostatnia zmiana: 15.08.2013, 02:19:41 wysłane przez TheMisterLight » Zapisane
vangrand997
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

vangrand997

« Odpowiedz #7 : 15.08.2013, 16:06:04 »

ja znam łatwiejszy sposób który zajmie Ci maksymalnie 5 minut.Otwierasz te dwa zdjęcia które chcesz połączyć potem utwórz obraz o dowolnych wymiarach pierwsze zdjęcie daj po prawej stronie (nie zakotwiczaj),potem dodaj drugie tak aby było trochę nad obrazkiem po lewej stronie następna rzeczą którą robisz to bierzesz gumkę o rozmiarze 4,00 mniej więcej rodzaj Circle Fuzzy (19) najpierw kryciem 100 % gumujesz delikatnie potem bierzesz 50 %,potem 25 % jak dalej nie będzie efektu to możesz dać 12,5 potem zakotwicz to i powinno być.

//be@: Naprawdę nie wiem co w tym prostszego i na pewno wielokrotne klikanie gumką zajmie więcej czasu niż jednorazowe przeciągnięcie gradientem ale można i tak.
« Ostatnia zmiana: 15.08.2013, 16:11:34 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 15.08.2013, 16:26:37 »

Sposób z tutka także jest prosty i zajmuje około 5 minut a dodatkowo czy wiesz, że do puki nie zakotwiczysz warstwy to nic na niej nie zrobisz? Ale i tak Twój sposób jest mało precyzyjny, bo używając gumki na zdjęciu to ewentualne błędy, możesz naprawić jedynie cofając swoje czynności a przy tym możesz stracić nawet to co miałeś dobrze. Oczywiście zakładając, że nie przekroczysz ustawionego limitu cofnięć. Używanie masek warstw jest o wiele prostsze i wygodniejsze.

vangrand997
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

vangrand997

« Odpowiedz #9 : 16.08.2013, 13:38:15 »

nie powiedziałbym,że te maski są łatwiejsze wczoraj tak dla wypróbowania tego sposobu męczyłem się z tym 1,5 h i bez efektu Uśmiech klikając dopasuj płótno do warstw jakoś podwajało mi się te zdjęcie nie wiem,ale to chyba nie dla mnie Chichot,tym moim sposobem nie dość,że jest łatwiejszy to i jeszcze lepszy efekt który możecie zobaczyć poniżej.

efekt: http://imageshack.us/a/img821/4656/r2t2.png
TheMisterLight
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 16.08.2013, 19:16:14 »

Sposób z maskami jest prosty. Tylko męczyłem się z Gradientem żeby mi idealnie pasował.  Uśmiech
vangrand997
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

vangrand997

« Odpowiedz #11 : 16.08.2013, 21:01:13 »

a ja właśnie to z tymi maskami mam problem Skwaszony
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Płynne przejście jednego obrazka w drugi
Skocz do: