Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Przenikający tekst/obrazek  (Przeczytany 1711 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marcelek_xD
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Marcelek_xD

« : 23.07.2013, 20:21:00 »

Hej, mam pytanie jak w GIMPie najlepiej zrobić efekt widziany tutaj na ekranie blokady. Chodzi mi konkretnie o dziurę w kształcie kłódki w białym kółku.
http://th08.deviantart.net/fs71/PRE/i/2013/203/0/d/stay_by_henrikfrost-d6eku7l.png
Czyli mam ikonkę i chcę wykroić dziurę w jej kształcie w tle.
I jak osiągnąć efekt widziany tutaj (tym razem mój DA), konkretnie chodzi o przezroczysty napis DEVICE LOCKED.
http://fc05.deviantart.net/fs70/i/2012/211/0/3/too_tight_lockscreen__d_by_marcelekxd-d594sg5.png

//bea: Proszę podawać linki bezpośrednio do obrazków. Poprawiłam. Jeśli problem dotyczy programu GIMP, to proszę pisać w podkategorii: Pomocna dłoń -> GIMP. Przeniosłam.
« Ostatnia zmiana: 23.07.2013, 22:37:01 wysłane przez Marcelek_xD » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 23.07.2013, 20:34:18 »

ad. 1 Na nowej, przezroczystej warstwie powyżej zdjęcia robisz kółko zaznaczeniem eliptycznym Zaznaczenie eliptyczne i wypełniasz kolorem białym. Na środku kółka tworzysz zaznaczenie w kształcie kłódki np. przy pomocy ścieżek albo rendera w takim kształcie i klikasz DELETE. Można także dodać białą maskę do warstwy z kółkiem i kliknąć na środku kółka (ale na masce) czarnym pędzlem w kształcie kłódki.
ad. 2 Na nowej przezroczystej warstwie powyżej zdjęcia tworzysz zaznaczenie prostokątne z zaokrągleniem i wypełniasz je kolorem czarnym. Wpisujesz tekst tak, aby znajdował się na tle tego czarnego prostokąta, wyłączasz widoczność Widoczność warstwy warstwy tekstowej, klikasz na niej PPM i wybierasz: Kanał alfa na zaznaczenie. Przechodzisz na warstwę z czarnym paskiem i klikasz DELETE. Na koniec zmniejszasz krycie warstwy z prostokątem.

Pamiętaj, aby po otrzymaniu satysfakcjonującej odpowiedzi dodać tag [ROZ]
Marcelek_xD
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Marcelek_xD

« Odpowiedz #2 : 23.07.2013, 22:23:43 »

ad 1. jak utworzyć to zaznaczenie jeśli mam obrazek z ikonką tej kłódki? Muszę ręcznie jechać dookoła tym zaznaczeniem?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 23.07.2013, 22:26:09 »

Jeśli masz render kłódki na przezroczystym tle, to ustaw Przesuwanie go tak, aby znajdował się na środku kółka (w razie potrzeby można także przeskalować Skalowanie), kliknij PPM na warstwie z kłódką i wybierz: Kanał alfa na zaznaczenie po czym wyczyść to zaznaczenie na warstwie z białym kółkiem.
Marcelek_xD
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Marcelek_xD

« Odpowiedz #4 : 23.07.2013, 22:36:41 »

O to właśnie chodziło, dziękuję bardzo za pomoc Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Przenikający tekst/obrazek
Skocz do: