@uKreskowane - rzeczywiście zdarza mi się nie przeczytać czegoś zbyt uważnie

Dziękuję za czujność

Dzięki Tobie przyjrzałam się temu wnikliwiej i spróbowałam sama uzyskać podobny efekt. Sądzę, że mi się w miarę udało, dlatego poniżej opisuję, jak można zrobić taki obrazek:
1. Tworzysz nowy obraz w ciemnym, kobaltowym kolorze 03141c
2. Tworzysz 3 różne ścieżki w kształcie fali (ścieżki muszą być zamknięte) i po bokach lekko wystawać poza krawędzie obrazu. Poniżej przykładowa ścieżka:

3. Pierwszą ścieżkę zamieniasz na zaznaczenie i wypełniasz na osobnej, przezroczystej warstwie powyżej tła białym kolorem za pomocą kubełka z kryciem ustawionym na ok. 12. Po wypełnieniu odwracasz zaznaczenie, powiększasz o 1px, kopiujesz i wklejasz:
Edycja -> Wklej do oraz zakotwiczasz wklejone zaznaczenie. Powinna się utworzyć cieniutka obwódka wokół fali. Tak to mniej więcej powinno wyglądać:
http://i.minus.com/ibwgyyZ5l1osBR.pngPrzy czym pierwszą falę trzeba zrobić wyższą gdyż je górna krawędź będzie wymazana.
4. Zamieniasz na zaznaczenie drugą ścieżkę, dodajesz następną przezroczystą warstwę i postępujesz tak samo jak z pierwszą ścieżką. To samo robisz w przypadku trzeciej.
Każde kolejne zaznaczenie należy wypełniać na osobnej, przezroczystej warstwie powyżej poprzedniej.
5. Dodajesz nową, przezroczystą warstwę powyżej pierwszej (najniższej w stosie warstw) fali, zmieniasz jej tryb na
Pokrywanie i bardzo miękkim, dużym, białym pędzlem o zmniejszonym kryciu dodajesz kilka białych plam.
6. Dodajesz powyżej poprzedniej kolejną przezroczystą warstwę, zmieniasz jej tryb na
Rozjaśnianie i dużym, miękkim pędzlem o kryciu ok. 20 dodajesz kilka plam w kolorze pomarańczowym.
7. Powyżej warstwy z drugą falą dodajesz nową przezroczystą warstwę, zmieniasz jej tryb na
Połączenie ziarna, zmieniasz ścieżkę wg której była utworzona druga fala na zaznaczenie i dodajesz kilka pomarańczowych, miękkich plam.
8. Powyżej warstwy z trzecią falą dodajesz nową, przezroczystą warstwę, zmieniasz jej tryb na
Rozjaśnianie, włączasz zaznaczenie ze ścieżki od trzeciej fali i znów dodajesz pomarańczowe plamy. Pamiętaj, że zawsze pędzel powinien być bardzo miękki i o kryciu zmniejszonym do ok. 20.
Tak powinna wyglądać kolejność warstw:
http://i.minus.com/iRkk9Qbc0ol7Z.png9. Bardzo miękką gumką o dość dużej skali wymazujesz niepotrzebne fragmenty tła, górną krawędź pierwszej fali (chociaż lepiej usunąć ją przy pomocy zmiękczonego zaznaczenia), oraz boczne fragmenty pozostałych fal. Gumki należy używać klikając w wybranych punktach, bez przesuwania. W niektórych miejscach warto zmniejszyć jej krycie albo skalę.
Nie dodałam wielu screenów ponieważ najlepiej wszystko zobaczysz analizując załączony XCF. Możesz się tam przyjrzeć każdej warstwie z osobna i obejrzeć wszystkie ścieżki (w oknie ścieżek).