Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Malowanie i rysowanie jak w Adobe Illustrator
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Malowanie i rysowanie jak w Adobe Illustrator  (Przeczytany 3557 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lenro
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Lenro

« : 25.02.2013, 18:49:31 »

Witam serdecznie użytkowników niniejszego forum.

Od pewnego czasu męczę się nad stworzeniem obrazu góry w stylu takim jak poniżej

http://www.istockphoto.com/stock-illustration-3665951-mountain-ranges.php

Tak naprawde to chcę zdobyć umiejętności malowania w gimpie, czyli czegoś, co zwie się digital painting'iem. Gdzie uczyć się podstaw? Jak szybko osiągnę zamierzony efekt? Czy w ogóle takie efekty sa możliwe do osiągnięcia w gimpie? Będę bardzo zadowolony z każdej konstruktywnej uwagi i rady.
Pozdrawiam serdecznie.
« Ostatnia zmiana: 01.03.2013, 17:13:18 wysłane przez bea » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 25.02.2013, 19:32:17 »

Illustralor jest programem do grafiki wektorowej. Jeżeli interesuę cię właśnie ten rodzaj grafiki to proponuję darmowy Inkscape. Jak najbardziej jest możliwość wykonania tak wyglądających ilustracji w GIMP-ie(tylko oczywiście nie będą to krzywe jak np. w Inkscape).

Digital painting, jak sama nazwa wskazuje, jest to cyfrowe malarstwo. W programach do grafiki wektorowej nie da się tak swobodnie malować jak w tych do grafiki rastrowej.

W internecie jest naprawdę masa poradników do digital paintingu jak i grafiki wektorowej(chociażby na naszym forum:Tutoriale)
Jak szybko osiągniesz zamierzony efekt zależy przede wszystkim od tego jaki poziom chcesz osiągnąć i jak dużo czasu poświęcisz na ćwiczenia, ale i tak jest to bardzo indywidualna sprawa. Na przykład niektórzy przez rok osiągają tyle co inni przez trzy lata.
Nie wątpliwie bardzo ułatwiającym cyfrowe malowanie sprzętem jest tablet graficzny.

Lenro
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Lenro

« Odpowiedz #2 : 25.02.2013, 20:50:06 »

Dziękuję za odpowiedź i za poruszenie kwestii sprzętu. Dysponuję laptopem i dobra myszką ale myślę o kupnie tableta , właśnie z myślą o digital paintingu ( mógłbym malowac na przerwach, w poczekalnie i tym podobnych sytuacjach). Jaki tablet byłby najlepszy? Oczywiście w rozsądnych cenach.

Owszem, widze na tym wspaniałym serwisie mnóstwo naprawdę dobrej roboty pod względem tworzenia tutoriali dla uzytkowników o różnym poziomie zaawansowania. Ale czy istnieje darmowy kurs digital paintingu? Kurs, który wprowadza do wielu aspektów malowania w GIMPie i nie tylko (MyPaint, Krita etc.) a także daje dobre podstawy do kontynuowania nauki tworzenia grafiki? Taka umiejętność na pewno ułatwi mi życie gdyż tworze strony www.
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 25.02.2013, 21:32:08 »

Pisząc o tablecie graficznym miałam na myśli tablet dla grafików i artystów: Tablet graficzny Proponuję Bamboo Pen z Wacoma.
Jeżeli chodzi o tutoriale do digital paintingu, to po prostu wystarczy poszukać w sieci. Ale kilka mogę ci podrzucić tak na początek.
Ten poradnik jest naprawdę wartościowy dla początkujących :Art tutorial
tutaj bardzo fajny o walorze: Walka z walorem
Nasze forumowe: Digital Painting
Kanał Ramona Mirandy na You Tube: Ramon Miranda:Tutorials oraz kanał Tomasza Mrozińskiego gdzie można znaleźć kilka ciekawych tutków: Tomasz Mroźiński
Od Davida Revoy: Tutoriale od Davida Revoy
Kilka moich rad dla początkujących: Digital Painting – kilka zasad i porad dla początkujących

Wystarczy poszukać w Google Uśmiech

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Malowanie i rysowanie jak w Adobe Illustrator
Skocz do: