Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak odzyskać kolory po desaturacji w fotomontażu?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak odzyskać kolory po desaturacji w fotomontażu?  (Przeczytany 3282 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Rick
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Rick

« : 17.02.2013, 20:46:00 »

Witam!
jestem początkującym użytkownikiem GIMP-a (od wczoraj) i chciałem zrobić dziś fotomontaż polegający na zamianie twarzy.W 90 % mi się udało ponieważ nie mogłem na samym końcu odzyskać kolorów i zdjęcie pozostało czarno-białe.Cyba jest jakiś sposób żeby odzyskać kolory tzn. żeby fotomontaż był kolorowy.Czytałem i szukałem po necie całe popołudnie  Smutny ale niestety nic nie znalazłem ,tak więc jesteście moją ostatnią deską ratunku.Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam wszyskich.

//bea: poprawiłam tytuł
« Ostatnia zmiana: 28.02.2013, 02:31:26 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 18.02.2013, 05:36:56 »

Jeśli chciałeś mieć ten fotomontaż w kolorze, to trzeba było pominąć desaturację. W tutorialu stosuje się ją dla uproszczenia, ponieważ dopasowanie barwy i odcienia skóry na kolorowym zdjęciu jest trudniejsze. Jeśli nadal posiadasz kolorowe zdjęcie, do którego była wklejana twarz, to otwórz je jako nową warstwę, umieść najwyżej w stosie warstw i zmień jej tryb na Kolor. Jeśli jest zbyt intensywny lub zbyt ciemny, to możesz zmniejszyć krycie tej warstwy albo ją zduplikować Duplikowanie warstwy i tryb kopii zmienić na Przesiewanie odpowiednio zmniejszając jej krycie. Niepasujące fragmenty twarzy (usta, nos, oczy, linia włosów itp.) będziesz musiał wymazać na oryginalnym zdjęciu i pokolorować pędzlem tak, jak w tym tutorialu:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,21514.0.html (pobierz próbki Narzędzie do pobierania koloru koloru skóry z oryginalnego zdjęcia).
« Ostatnia zmiana: 28.02.2013, 02:31:45 wysłane przez bea » Zapisane
Rick
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Rick

« Odpowiedz #2 : 23.02.2013, 17:54:12 »

dzięki bardzo  :)pierwsze zdanie wszystko załatwia
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak odzyskać kolory po desaturacji w fotomontażu?
Skocz do: