Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zachować własne tło po użyciu filtra "Alfa na logo"?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak zachować własne tło po użyciu filtra "Alfa na logo"?  (Przeczytany 2819 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
shavire
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 17.01.2013, 14:36:12 »

No cóż, mam problem z edytorem tekstu. Jak można zrobić np napis z efektem zimnego metalu na obrazku? Jeśli np to robię, wchodzę w filtry i tak po kolei to obraz mi znika i pojawia się białe tło. Czy tu chodzi o warstwy?
« Ostatnia zmiana: 07.02.2013, 07:11:55 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.01.2013, 15:25:00 »

Wystarczy usunąć warstwę z białym tłem i na jej miejsce wstawić obrazek otwierając go jak nową warstwę oraz w razie potrzeby dopasować płótno do warstw. Niestety filtry z zakładki "Alfa na logo" mają to do siebie, że lubią wstawiać tło i kadrować obraz.
shavire
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 17.01.2013, 18:06:48 »

Usunęłam białe tło a teraz nie wiem jak wstawić obrazek na tło Skwaszony Wiem że jestem marudna ale z gimpem nigdy nie miałam dobrego 'kontaktu'
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 17.01.2013, 18:14:42 »

Tak, jak napisałam wcześniej. Otwierasz obrazek jako nową warstwę: Plik -> Otwórz jako warstwy i w oknie warstw przesuwasz poniżej warstwy z tekstem oraz dopasowujesz płótno do warstw w menu: Obraz.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zachować własne tło po użyciu filtra "Alfa na logo"?
Skocz do: