Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Pocięcie i zakodowanie szablonu graficznego aukcji
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Pocięcie i zakodowanie szablonu graficznego aukcji  (Przeczytany 2898 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dyum97
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 15.01.2013, 00:43:44 »

Sporządziłem dzisiaj graficzny szablon aukcji na allegro, wcześniej przeglądałem kilka filmików w internecie, niestety wszystkie ukazują proces tworzenia w Photoshopie. Nie mam problemów, jeżeli chodzi o wygląd szablonu, chodzi mi jedynie o to, jak wygląda sprawa z jego cięciem i zapisywaniem w html. Na jednym filmiku facet wyciął elementy chyba za pomocą jakiegoś narzędzia (może w PSie jest jakaś szczególna opcja specjalnie pod webdesign) i plik otworzył w jakimś programie, w którym zwyczajnie powpisywał tekst do rubryk.

I teraz moje pytanie, po pierwsze:
- ktoś robił już wcześniej szablon aukcji w Gimpie i mógłby mnie trochę poinstruować?
- jest jakiś plugin dla Gimpa, który sprytnie wycina istotne dla szablonu elementy?
- ostatecznie jest ktoś chętny, kto pociąłby mi ten gotowy szablon i zakodował? Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 14.07.2013, 11:30:26 wysłane przez bea » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 15.01.2013, 03:33:10 »

Nie wiem czy o to chodzi, ale może ten tutorial będzie pomocny:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,23582.0.html
Poza tym można sobie pociąć obraz wzdłuż ustawionych wcześniej prowadnic. Nie pamiętam już czy ta opcja jest w GIMP-ie na stanie, czy dodaje ją jakiś skrypt. U mnie jest to w menu: Filtry -> Strony WWW -> Slice.
http://i.minus.com/ijwTdnYQ8Zi3O.png
« Ostatnia zmiana: 17.01.2013, 03:03:21 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Pocięcie i zakodowanie szablonu graficznego aukcji
Skocz do: