Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wyświetlanie aktywnego obrazu, układ okien
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wyświetlanie aktywnego obrazu, układ okien  (Przeczytany 5439 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
nuski
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

nuski

« : 23.11.2012, 18:37:27 »

Napotkałem na pewien problem. Gdy wrzucę do biurka pracy 2 fotki, to nie mogę znaleźć opcji która by pozwalała przełączać się z jednej fotki na drugą. Np. gdy pewnej osobie chcę zmienić głowę, pochodzącą z innej fotki, to chciałbym przez chwilę pracować z jedną fotką, a potem z drugą, i znów przełączać się kiedy mam na to ochotę.
Dziękuję Pani Bea za pomoc, gdyż dzięki temu znalazłem opcję
 1-"obrazy" (Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Obrazy)
2-"Wyświetlanie aktywnego obrazu"(Edycja -> Preferencje -> Przybornik).
Jednak w okienku tym wciąż wyświetla mi się tylko 1 obrazek, i nie rozumiem dlaczego nie 2, lub 3, 4, w zależności ile obrazków przetransportuję do biurka pracy.

Pojawił się też inny problem. Otóż zniknęło mi również okienko, które pozwala wybierać pomiędzy pędzelkami, gumką, itd.

Czy można zrobić tak aby zarówno pierwsza opcja jak i druga ( o jakich wspomniałem ) mogły stale automatycznie się uruchamiać na mym ekranie, bym nie tracił czasu na każdorazowe uruchamianie tych cennych funkcji?
System posiadam Apple- MAC OS X .

Dziękuję i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 27.11.2012, 00:36:11 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 23.11.2012, 20:32:01 »

W oknie dialogowym "Obrazy" powinny być wyświetlane wszystkie aktywne obrazy. Nie wiem co nazywasz "biurkiem pracy" i gdzie właściwie wrzucasz te fotki. Może wcale nie masz otwartych kilku obrazów, tylko kilka warstw? Jeśli przeciągasz zdjęcia na okno programu, to są one otwierane jako osobne warstwy, a nie obrazy. Warstwy znajdujące się niżej w stosie warstw są przesłonięte przez warstwy powyżej, więc możesz je zobaczyć dopiero po wyłączeniu widoczności Widoczność warstwy tych wyższych (o ile nie są przezroczyste) w oknie warstw (Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Warstwy).
 Okienko w którym wybierasz narzędzia takie jak pędzel czy gumka, to "Przybornik". Można go wywołać z menu "Okna". Wszystkie okna będą się wyświetlać po otwarciu programu wg zapisanych preferencji (Edycja -> Preferencje -> Zarządzanie oknami: Zapisz położenia okien).
 Pytasz o najbardziej podstawowe rzeczy. Radzę najpierw przeczytać FAQ i zajrzeć na stronę główną, gdzie są linki dla początkujących.
« Ostatnia zmiana: 23.11.2012, 21:48:05 wysłane przez bea » Zapisane
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #2 : 24.11.2012, 11:31:46 »

(Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Warstwy).

Dziękuję Bea. Dzięki tej opcji już mam to czego chciałem Uśmiech
Napisze w skrócie o co mi chodziło i jak to osiągam. Aby łączyć ze sobą dwie fotki, ja otwieram jedną fotkę w programu Gimp, a potem przeciągam myszką drugą fotkę by znalazła się na pierwszej fotce. Potem przesuwam dane zdjęcie w miejsce które chcę i za pomocą malowania, zmiany rozmiarów łączę wszystko w całość.

Okienko w którym wybierasz narzędzia takie jak pędzel czy gumka, to "Przybornik". Można go wywołać z menu "Okna".
Już wszystko działa. Dziękuję.

Wszystkie okna będą się wyświetlać po otwarciu programu wg zapisanych preferencji (Edycja -> Preferencje -> Zarządzanie oknami: Zapisz położenia okien).
Pomimo to automatycznie nie wyświetla się mi okienko, ale to nie duży problem.

Teraz jeszcze doszukuję się opcji, co zrobić aby tylko jeden obrazek delikatnie powiększyć, gdyż jak dotąd, to pomimo że zaznaczam jedną fotkę, mimo to powiększają mi się dwie. Potrzebuję to gdyż aby dopasować głowę do ciała, potrzebuję poszczególne elementy powiększać i pomniejszać.

Dziękuję Bea. Ze mną to jest tak że mnie samemu bez pomocy trudno dojść do czegokolwiek Uśmiech Dlatego doceniam pomoc Mrugnięcie
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 24.11.2012, 11:41:58 »

Pomimo to automatycznie nie wyświetla się mi okienko, ale to nie duży problem.
To naprawdę dziwne. U mnie się wyświetla, nawet jeśli nie jest zadokowane. Może w preferencjach masz zaznaczone "Zapisywanie położeń okien przed zakończeniem"? W takim wypadku, jeśli zamkniesz to okienko przed zamknięciem programu, to faktycznie następnym razem już się nie wyświetli.

Teraz jeszcze doszukuję się opcji, co zrobić aby tylko jeden obrazek delikatnie powiększyć, gdyż jak dotąd, to pomimo że zaznaczam jedną fotkę, mimo to powiększają mi się dwie. Potrzebuję to gdyż aby dopasować głowę do ciała, potrzebuję poszczególne elementy powiększać i pomniejszać.
Chodzi Ci o skalowanie warstwy? Jeśli tak, to użyj opcji: Warstwa -> Skaluj warstwę mając aktywną warstwę, którą chcesz przeskalować. Możesz także użyć narzędzia skalowanie Skalowanie. Pamiętaj, że warstwy połączone ikoną łańcucha (w oknie warstw) będą skalowane równocześnie, dlatego trzeba wyłączyć powiązanie warstw, jeśli jest włączone. Gdyby jednak nie chodziło o skalowanie całej warstwy, a tylko jakiegoś elementu na niej, to wówczas musisz ten element zaznaczyć dokładnie wzdłuż konturów, np. narzędziem do zaznaczania odręcznego Lasso i na zaznaczonym obszarze użyć narzędzia skalowanie.

« Ostatnia zmiana: 24.11.2012, 12:07:11 wysłane przez bea » Zapisane
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #4 : 24.11.2012, 12:44:43 »

Dziękuję Bea. Wszystko o czym wspomniałem wydaje się pracować doskonale. Nawet "Przybornik" automatycznie się loguje  Uśmiech
Zastanawiam się czy jest taka możliwość, aby gdy mam już jakiś obrazek w okienku nad którym pracuje, w pewnym momencie na moje życzenie by zniknął ( wymazał się ) a na biurku pozostała tylko maja praca jaką ja namalowałem w Gimpie. ( a raczej praca jaką naniosłem na wcześniejszy obrazek )

Nie mogę też znaleźć miejsca w które powinienem klikać aby dany element jaki pobieram z Przybornika zaczynał działać. Np. klikam na pędzel, ale malować nie mogę, bo zapewne jeszcze gdzieś muszę kliknąć.
Domyślam się że zostanę odesłany do czytania instrukcji, ale dla mnie te instrukcje to ciemna magia Uśmiech
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 24.11.2012, 13:10:54 »

Naprawdę już sporo Ci wyjaśniłam. Nie mogę przez cały czas prowadzić Cię za rączkę. Prosiłam, abyś skorzystał z linków dla początkujących na stronie głównej. Możesz także przerobić kilka najprostszych tutoriali. Nie udzielam tu indywidualnych kursów. Wszyscy inni użytkownicy jakoś sobie radzą. Można zapytać o pewne rzeczy, ale bez przesady. Trzeba też wykazać się jakąś samodzielnością, a mam wrażenie, że nawet nie próbowałeś zapoznać się z podstawami programu korzystając z videotutoriala, do którego masz link na stronie głównej. Jeśli nie znasz podstawowych pojęć, to nawet trudno mi jest zrozumieć, o co w ogóle pytasz, np. w GIMP-ie nie ma żadnego biurka. Jest okno programu.
Zastanawiam się czy jest taka możliwość, aby gdy mam już jakiś obrazek w okienku nad którym pracuje, w pewnym momencie na moje życzenie by zniknął ( wymazał się ) a na biurku pozostała tylko maja praca jaką ja namalowałem w Gimpie. ( a raczej praca jaką naniosłem na wcześniejszy obrazek )
Pisałam już wcześniej (w pierwszym poście) o włączaniu i wyłączaniu widoczności warstw. Jeśli to, co namalowałeś znajduje się na innej warstwie, niż obraz, który ma "zniknąć", to wystarczy wyłączyć widoczność warstwy z tym obrazem.

Co do problemów z działaniem narzędzi, to przyczyn może być wiele. Być może próbujesz ich używać na niewłaściwej warstwie albo poza obszarem zaznaczenia. Możliwe również, że wybrałeś niewłaściwy pędzel lub kolor, źle ustawiłeś krycie i któż tam jeszcze może wiedzieć. Właśnie dlatego trzeba najpierw zapoznać się z podstawami.
« Ostatnia zmiana: 24.11.2012, 13:25:08 wysłane przez bea » Zapisane
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #6 : 24.11.2012, 15:03:50 »

Dziękuję Bea. Wszystko jest jasne i zrozumiałem. Masz całkowitą rację. Jeszcze raz dziękuję za wielką pomoc i pozdrawiam.
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #7 : 25.11.2012, 12:30:55 »

Zacząłem studiować program, na przykładzie fajnego filmu jaki ukazała ; CaTTiusha,
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,904.0.html
 jednak już na samym początku gdy chciałem kliknąć w "edytor palety", by wybrać sobie kolory okazało się że ja w mym MacBooku mam zupełnie inny, mniejszy obraz całego programu. Na filmie widać bardzo wiele różnych możliwości obok okienka z obrazkiem do malowania, natomiast ja mam tylko małe okienko i w zupełnie osobnej tablicy mam ,,opcje narzędzia", a w jeszcze innym okienku mam ,,przybornik". Nie da się tego jakoś ustawić w jedną dużą tablicę jak na filmie wideo ? Dziękuję.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 25.11.2012, 13:45:46 »

A którą masz wersję GIMP? Na filmiku jest już dość stara i nieaktualna wersja, która znacznie różni się od obecnej, ale okna są tam właśnie osobne. W tej chwili aktualną wersją jest GIMP 2.8.2 z możliwością ustawienia trybu jednookienkowego: Okna -> Tryb jednego okna. Najlepiej, jakbyś zapodał screena z tych wszystkich okien, które masz otwarte, bo wg Twojego opisu to możesz mieć coś namieszane, chyba że źle Cię zrozumiałam. Poza tym każde z okien zawsze możesz sobie rozciągnąć do dowolnie wybranych rozmiarów lub zmaksymalizować. Wygląd interfejsu zależy również od otwartych doków, które każdy sobie dobiera wg własnych potrzeb, więc u każdego może to wyglądać nieco inaczej. Ja np. bardzo rzadko korzystam z widocznej na filmie palety, więc nie mam jej zadokowanej na stałe.
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #9 : 25.11.2012, 17:12:20 »

Okna -> Tryb jednego okna.
Już działa Mrugnięcie Dziękuję Bea po raz kolejny Mrugnięcie

Wersję Gimpa posiadam 2.8.2. Poszukuje zatem jakieś filmy YouTube z wersją 2.8.2., które jako nauki dla samouka potrafiłyby mi pomóc.
Chciałbym w końcu zacząć koloryzować dane fragmenty obrazów. Zatem szukam lekcji na temat dobierania kolorów i ich zmiany na inne.

Zastanawiam się również nad drugą kwestią. Otóż czy przy koloryzowaniu mych obrazów istnieje opcja taka abym mógł nałożyć warstwę koloru ale w rodzaju tęczy kolorowej?

Czyli interesuje mnie nie nałożenie jednego koloru, który łącząc się z kolejnym kolorem widać dokładną granicę gdzie dany kolor się kończy, ale chciałbym nałożyć kolory tęczy w której nie można dopatrzyć się danego punktu końca i początku koloru. Tęczę tą chciałbym ja koloryzować, ale czy to w ogóle jest możliwe?
Dziękuję za wszelkie wskazówki.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 25.11.2012, 17:23:37 »

Tu masz tutorial na dodawanie tęczy:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,2642.0.html
I naprawdę bardzo Cię proszę o trochę samodzielności. Mamy na forum mnóstwo tutoriali, tam znajdziesz odpowiedź na wiele swoich pytań. Przejrzyj także wątki w tym dziale oraz archiwum Pomocnej dłoni dla GIMP-a, tam również znajdziesz mnóstwo porad i odpowiedzi.
Ponadto Twój ostatni post nie ma nic wspólnego z tematem tego wątku.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wyświetlanie aktywnego obrazu, układ okien
Skocz do: