Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak uzyskać efekt ziarna i szumu  (Przeczytany 8694 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ple
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

ple

« : 25.11.2012, 16:15:13 »

Witam.Jestem nowa na forum i moja wiedza na temat Gimpa jest żadna.Poczytałam trochę poradników ale już sie gubię.Może ktoś zechce mnie naprowadzić jak osiagnąć takie efekty:
-jak uzyskać efekt zdjęcia analogowego z ziarnem i szumami...Filtry wyglądają trochę sztucznie i czy pozostaje tylko zabawa z teksturami
Z góry dziękuję
« Ostatnia zmiana: 08.12.2012, 22:19:43 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 25.11.2012, 16:29:28 »

Nie musisz przy każdym swoim poście pisać: "Witam, jestem nowa na forum" itd.
Nie wiem jaki dokładnie efekt chcesz osiągnąć. Może podaj jakiś przykład. Próbowałaś użyć filtrów z menu Szum?
ple
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

ple

« Odpowiedz #2 : 25.11.2012, 16:33:04 »

Tak patrzyłam na filtry.Chodziłoby mi o efekt paprochów,zarysowań itd.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 25.11.2012, 18:29:57 »

Co do paprochów i zarysowań, to niestety najlepiej użyć jakiejś tekstury czy pędzli albo zainstalować plugin G'MIC, który, o ile mi wiadomo, posiada jakieś filtry do postarzania zdjęć (nie jestem pewna, bo nigdy go nie używałam, ale widziałam w jakimś tutku na YT). Jest też w Gimpie filtr "Stara fotografia" ale w najnowszej wersji nie działa prawidłowo (przynajmniej u wielu osób, nie wiem czy u wszystkich), aczkolwiek szum i plamy można nim dodać. Tu masz jeszcze poradnik na temat dodawania szumu: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,14849.0.html, a tutaj skrypt do postarzania zdjęć: http://registry.gimp.org/node/24639. Oczywiście można pokombinować z filtrami typu szum, chmury, wykrywanie krawędzi oraz z trybami mieszania warstw i uzyskać bardzo ładne efekty, ale do tego trzeba trochę doświadczenia z GIMP-em.
« Ostatnia zmiana: 17.12.2012, 10:35:21 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak uzyskać efekt ziarna i szumu
Skocz do: