Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak najlepiej uzyskać czarno białe zdjęcie
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak najlepiej uzyskać czarno białe zdjęcie  (Przeczytany 1052 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ple
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

ple

« : 25.11.2012, 16:14:06 »

Witam.Jestem nowa na forum i moja wiedza na temat Gimpa jest żadna.Poczytałam trochę poradników ale już sie gubię.Może ktoś zechce mnie naprowadzić jak osiagnąć takie efekty:
-jak zrobić zdjęcie czarno białe tak żeby wyglądało dobrze? sprawdzałam w ustawieniach kolorów ale niestety też nie uzyskałam fajnego efektu
Z góry dziękuję
« Ostatnia zmiana: 10.08.2013, 16:24:10 wysłane przez violette » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 25.11.2012, 16:21:40 »

Nie jestem pewna, co wg Ciebie oznacza "żeby wyglądało dobrze". Możesz użyć opcji: Kolory -> Desaturacja i tam wybrać jedno z trzech dostępnych ustawień. Możesz także maksymalnie zmniejszyć nasycenie: Kolory -> Barwa i nasycenie. Do dyspozycji masz również Mikser Kanałów z zakładki Kolory. Po zastosowaniu np. desaturacji możesz poprawić kontrast: Kolory -> Jasność i kontrast albo poeksperymentować z ustawieniami: Kolory -> Poziomy lub Krzywe. Ostrość zdjęcia poprawisz za pomocą filtra: Uwydatnianie -> Wyostrz lub Maska wyostrzająca.
Silterss
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: silterss@jabbim.com
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 25.11.2012, 16:51:48 »

Dodam tylko, że jako początkująca powinnaś użyć wspomnianej Desaturacji. Największą ilość odcieni szarości, a co za tym idzie, najlepszy wygląd otrzymasz stosując przy niej opcję Średni.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak najlepiej uzyskać czarno białe zdjęcie
Skocz do: