Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Problem ze zmianą tematu graficznego GIMPa
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Problem ze zmianą tematu graficznego GIMPa  (Przeczytany 1793 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
delmariano
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 11.11.2012, 23:35:31 »

Witam,

Jestem nowy na forum, więc się przedstawię. Mariusz, z Gimpem mam do czynienia od wersji 2.4.

Mam problem z tematem graficznym (skin, theme) w Gimpie 2.8.2. Po instalacji jest tylko jeden działający na wzór GTK. mimo, że używam programu pod windowsem. Program do zmiany tematów nic nie daje. Żaden inny temat nie może być zastosowany. Po reinstalacji Gimpa problem nie znika.

Po instalacji Gimpa, zainstalowałem również programy Inkscape, Synfig Studio, Blender. Korzystają one również z bibliotek GTK, więc może któryś z nich uniemożliwia zmianę tematu graficznego.

Czy zna ktoś może rozwiązanie tego problemu?
« Ostatnia zmiana: 19.11.2012, 07:02:23 wysłane przez bea » Zapisane
Namae
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Let's go!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 11.11.2012, 23:59:58 »

Zapewne korzystasz z Gimp Themes. Upewniłeś się, że nie włączasz tych przeznaczonych dla gimpa 2.6? Ew. przerzuć skórki do folderu Gimp2-> share->gimp->2.0->themes i odpal je ręcznie (edycja->preferencje->motywy , oczywiście nie zapominając o resecie programu)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 12.11.2012, 00:07:37 »

Osobiście nigdy się w to nie bawiłam, ale tutaj jest tutorial dotyczący właśnie wersji 2.8: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,56815.0.html. Może będzie pomocny...
delmariano
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 12.11.2012, 20:02:10 »

Dziękuję za sugestie, ale niestety wasze porady nie działają Smutny Dodam że wszystkie zmiany są wykonywane z prawami administratora, ale motyw zmienić się nie chce. Te motywy co mam na dysku kiedyś działały, więc podejrzewam, że po instalacji któregoś z programów: Inkscape, Synfig studio, Blender, mogło się namieszać.
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 12.11.2012, 20:49:35 »

Dodam że wszystkie zmiany są wykonywane z prawami administratora, ale motyw zmienić się nie chce.
Zmiany... ale jakie? Opisz dokładnie, czego próbowałeś.

Myślę, że po instalacji jednego z podawanych przez ciebie programów zmienił ścieżkę do biblioteki GTK. Sprawdź co masz ustawione jako wartość GTK_HOME lub podobną w zmiennych środowiskowych. Tutaj masz instrukcję jak to sprawdzić w różnych Windowsach:
http://www.java.com/pl/download/help/path.xml
Spróbuj sposoby z poradnika, który podrzuciła bea, ale upewnij się że programy korzystają z dobrej ścieżki do biblioteki.
delmariano
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 12.11.2012, 21:21:34 »

Sukces, udało mi się naprawić problem.

Okazało się że problem jest związany z instalacją Synfig studio. Po jego instalacji pojawia się plik .gtkrc-2.0 w katalogu c:\Users\nazwa_użytkownika\ . Po usunięciu pliku programy działają, a Gimp wraca do swojej standardowej skórki.

Podziękowania dla wszystkich zainteresowanym problemem i chęć pomocy.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Problem ze zmianą tematu graficznego GIMPa
Skocz do: