Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Gradient na prostokątnej ramce  (Przeczytany 5574 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Asmox
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Asmox

« : 07.09.2012, 17:44:22 »

Cześć,
mam problem aby zrobić coś a la koncentryczny gradient ale uwaga - nie kołowy, lecz prostokątny. Jak wiadomo prostokąt ma różnie oddalone boki od jego środka, co mocno utrudniło mi sprawę. Może pokażę co chcę osiągnąć:

Obrazek powyżej to efekt moich zmagań z tutorialem Projektowanie detali w webdesignie. Chciałbym taki pasek - z tą linią pośrodku lub bez - zwinąć w prostokąt. Niestety nie mam pomysłu jak zrobić równomierny gradient. Spójrzcie na moje próby:

Podzieliłem prostokątną ramkę na 8 kawałków - 4 krawędzie i 4 wierzchołki. Ustawianie gradientu na tych pierwszych to banał, problem jest z rogami. Na początku przy wszystkich ustawiałem gradient promienisty. Niestety mocno się on wyróżniał o tych na krawędziach. Dlatego w górnym lewym rogu spróbowałem z liniowym. Jest lepiej, ale chciałbym jakoś to zrobić inaczej, jako całość. Da się?
P.S: Na obrazku 2 biały gradient ma ustawione krycie na 100% aby pokazać różnice. Jak się zmniejszy to się trochę zacierają, ale jednak pozostają.
« Ostatnia zmiana: 15.03.2013, 15:30:43 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 07.09.2012, 17:50:05 »

Zamiast gradientu wypełnij kolorami i rozmyj Gaussem, chociaż nie mam pewności jaki dokładnie efekt chcesz uzyskać.

« Ostatnia zmiana: 07.09.2012, 18:04:04 wysłane przez bea » Zapisane
Asmox
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Asmox

« Odpowiedz #2 : 07.09.2012, 18:00:25 »

Chciałbym uzyskać to co na obrazku nr 2, ale żeby nie było różnic między gradientami przy rogach i krawędziach, w sensie żeby nie było widać że były robione oddzielnie.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 07.09.2012, 18:04:27 »

Coś takiego?
« Ostatnia zmiana: 07.09.2012, 18:45:20 wysłane przez bea » Zapisane
Asmox
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Asmox

« Odpowiedz #4 : 07.09.2012, 18:48:12 »

Tak, chodzi mi o coś w tym stylu. Jak to zrobiłaś?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 07.09.2012, 19:13:57 »

Tak jak napisałam wcześniej. Zrób sobie np. niebieską ramkę, zaznacz ją zaznaczeniem prostokątnym (wzdłuż zewn. krawędzi), odwróć zaznaczenie i na nowej, przezroczystej warstwie powyżej wypełnij kolorem białym. Następnie wyłącz zaznaczenie i rozmyj Gaussem. Na koniec kliknij PPM na warstwie z ramką, wybierz Kanał alfa na zaznaczenie, odwróć zaznaczenie, przejdź na warstwę z rozmyciem i kliknij DELETE. W razie potrzeby warstwę z rozmyciem można zduplikować. Zamiast wypełniania kolorem i rozmycia można użyć filtra: Światło i cień -> Rzucanie cienia (przesunięcie X i Y: 0, kolor: biały, promień rozmycia trzeba sobie dobrać do grubości ramki i własnych preferencji). Jeszcze inny sposób, to użycie biało-niebieskiego gradientu o kształcie rozlanym, tylko wówczas trzeba pominąć krok z odwracaniem zaznaczenia. Aby taki gradient lepiej wyglądał, można go lekko rozmyć Gaussem przed wyłączeniem zaznaczenia.
« Ostatnia zmiana: 07.09.2012, 19:29:55 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Gradient na prostokątnej ramce
Skocz do: