Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak rozpoznać i edytować czcionkę w gotowym logo?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak rozpoznać i edytować czcionkę w gotowym logo?  (Przeczytany 2416 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Maston
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Maston

« : 01.11.2012, 18:25:48 »

Hey, dopiero zaczynam "bawić" się w GIMPIE, jednak już na samym początku mam pewien problem. Postaram się Wam opisać z czym dokładnie się męczę Język

Zacząłem bawić się logo, ponieważ potrzebuję ogarnąć jakąś porządną czcionkę na koszulki z ksywami dla drużyny Uśmiech Prawdopodobnie zdecydujemy się właśnie na tą jedną jedyną spośród kilkudziesięciu stworzonych. Tylko właśnie tutaj pojawia się problem, nie mogę znaleźć info o nazwie czcionki(była jedną z pierwszych  zrobionych - dopiero później pomyślałem, żeby nazywać nowe logo, nazwą czcionki). Mam piękne logo, ale poszukuję czegoś w stylu "Edytuj" żebym mógł sobie sprawdzić, jaka jest nazwa a potem zrobić kopie z innymi napisami(ksywami). Oczywiście jeśli istnieje jakiś sposób przetworzenia logo od razu ze zmianą na nową ksywkę (zachowując czcionkę itp. itd.) będę zainteresowany rozwiązaniem Mrugnięcie

Zdaję sobie sprawę, że jest pełno tematów z  pytaniem "jaka to czcionka" a później wrzucone zdjęcie itp. Jednak nie chodzi mi o wklejenie zdjęcia i zapytanie wprost. W ten sposób niczego się nie nauczę.

Jak wspomniałem wyżej, dopiero zaczynam zabawę z tym programem(ogólnie jestem w tym całkiem zielony Uśmiech) dlatego proszę o wyrozumiałość. Mam nadzieję, że temat przedstawiłem czytelnie.

//bea: poprawiłam tytuł
« Ostatnia zmiana: 07.11.2012, 22:42:55 wysłane przez bea » Zapisane
davlasq
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 01.11.2012, 18:31:47 »

Jeśli masz XCF to po prostu otwierasz go w GIMPie, przechodzisz na warstwę tekstową i możesz dowolnie edytować tekst i zobaczyć, jaka jest użyta czcionka. Jeśli natomiast masz to w jpg czy png to zostały Ci narzędzia typu WhatTheFont, lub po prostu wrzucenie obrazka na forum z nadzieją, że ktoś rozpozna czcionkę.

Projektujesz strony i chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób są one realizowane? Zapraszam na mojego bloga o webdevie i nie tylko!
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak rozpoznać i edytować czcionkę w gotowym logo?
Skocz do: