GIMP 2.8.2!
max67:
Dlaczego opis instalki z tej strony http://sourceforge.net/projects/gimp-win/files/ ma pojemność 76.9MB a do ściągnięcia pokazuje 73.3MB ? No i do tego te błędy w działaniu. Czyżby to niewidzialna ręka konkurencji płatnych programów tego typu jak gimp zadziałała? Wypróbowałem wersję 2.8.2 oraz ostatnią 2.8.2-1 i w obu Cage Transform nie działa na windows 7 32bit. Tylko wersja 2.8.0 działa z tym narzędziem ale ma wadę bo gimp na tym systemie spowalnia. Niby nowe wersje miały poprawić działanie gimpa ale jak widać nie do końca to się udało. Wszystko wskazuje na to, że komuś chyba na tym zależy aby gimp na windows nie działał poprawnie. Gdyby działał to zagrażałby płatnej konkurencji bo teoretycznie to brakuje mu tylko obsługi 16bit.
gilban:
Mam wrażenie, że Gimp GAP został wbudowany w Gimpa 2.8.2 i to nawet jest w większości po Polsku. Czyli jednym słowem jest menu Filmy, a w nom opcje i to wszystkie po Polsku.
Na dodatek ta wersja jest już chyba tylko 32 bit. Bo jak instalowałem wersję 2.8.0 to na Windowsie 64 bit instalował mi się gimp 64 bit. No i najbardziej się cieszę z tego, Gimp GAPa wsadzili do najnowszego Gimpa. Tak trzymać :).
max67 nie mów, że Gimp jest konkurencją na np. firmy Adobe. Jest w pewnym sensie konkurencją, ale, tam gdzie należy wykorzystać tryb kolorów CMYK to nie jest. Tak się składa, że drukarnie i inne podobne firmy używają CMYK'a i wtedy z GIMP'a nie skorzystają. Gdy do Gimpa zostanie dodana obsługa CMYK, to tak - Adobe dostanie wtedy porządne manto i liczba kupowanych licencji znacząco spadnie.
davlasq:
Co ty pleciesz, jaki GAP? Sam musiałeś doinstalować, bo ja jakoś go nie mam.
max67:
Gilban nie słyszałem,żeby ktoś się skarżył oddając do druku prace wykonane w gimpie i przekonwerterowane na przestrzeń kolorów CMYK za pomocą wtyczki separate+ . Pliki zapisane w ten sposób dają się edytować w Photoshopie jako pliki CMYK.Jeśli ktoś chce drukować swoje prace to potrzebna mu tylko zainstalowana wtyczka.
Dawniej kiedy w gimpie pliki miały tylko przestrzeń RGB to program ten nie stanowił konkurencji dla komercyjnych z obsługą CMYK. Wiem,że gimp ma wady ale jego zaletą jest jego bezpłatność i duże możliwości. Brakuje mu jeszcze obsługi 16 bit ale to się ma zmienić w kolejnej wersji.
siedemczwartych:
czytam Wasze wpisy.... i niestety podjąłem decyzje o przejsciu na PS.
Po kilku dniach testowania zauważam jak wielka różnica jest miedzy tymi programami... niestety na korzyść PS.
Pisze niestety, bo to znowu 3000 pln, ale chyba warto.
Szybkość, szybkość, szybkość... to jest to czego brakuje GIMPowi.
Obrót zdjęcia, skalowanie, czy maska wyostrzająca w gimpie, to czas. W PS nawet nic nie widać kiedy się czynnośc wykonuje a maska wyostrzająca działa w czasie rzeczywistym... ah.
Szkoda mi GIMPa, ale 2.8.2, to kolejne problemy z niedziałającym UFRawem, trzeba doinstalować 2.6, wywalanie się przy otwieraniu kilku zdjęć.
Zastanawiam się dlaczego GIMP nie wykorzystuje mocy komputera by działać podobnie szybko.?
Nawigacja
[#] Następna strona