Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DSygnatury (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Sygnatury Kamikaze - proszę o oceny i krytykę
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Sygnatury Kamikaze - proszę o oceny i krytykę  (Przeczytany 7759 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kamikaze101
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kamikaze101

« : 23.06.2012, 19:16:21 »

Witajcie. Jestem początkującym użytkownikiem GIMPa. Postanowiłem stworzyć ten temat aby pokazać wam swoje prace i dowiedzieć się co robię dobrze, a co źle w swoich pracach. Nie wiem czemu, ale podobają mi się same rendery jako sygnaturki (zapodam tam niżej kilka) Jakie jest wasze zdanie nt. takiego typu 'sygnatur'? Niektóre produkcje są dużych rozmiarów, ponieważ na początku użytkowania GIMPa nie miałem pojęcia jakich powinny one być. (Wiem, wielu osobom to nie będzie odpowiadać, ale co poradzę? xD) Jestem samoukiem, z tutków korzystałem może z 2-3 razy. Z czasem przyswoiłem sobie niektóre metody.Proszę o oceny, krytykę i porady. Chichot

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.

No i moja najukochańsza. Nie zważam na krytykę w jej strone <3 xD

24.
« Ostatnia zmiana: 23.06.2012, 20:48:43 wysłane przez kamikaze101 » Zapisane
klecior
Użytkownik

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 23.06.2012, 21:59:57 »

Ocenie tylko nie które bo nie chce stworzyć ściany tekstu (czytaj* jestem leniwy).

1 i 2: Rendery nie są w ogóle wklejone, jak dla mnie unikaj tego, kiedy w nr 1 nie jest to aż tak rażące, to w nr2 to po prostu odrzuca.

Nr3: Patrząc się od lewej do prawej myślałem "ujdzieeeeee arghadh ten napis". Jest bardzo łatwo zepsuć prace brzydkim napisem, trza zapamiętać że napis ma tylko dopełniać sygnaturę a nie być jednym z jej głównych elementów, gdy ja nie mogę dopasować dobrego napisu, nie daję go wcale, często wychodzi się na tym lepiej.

Nr5: Z wszystkich twoich sygnatur ta podoba mi się najbardziej, jest prosta, nie skomplikowana, ale nie odraza od siebie, jest ładna w swej prostocie.

Nr15: Nie jestem pewien co tam właściwie jest zrobione, jeśli te kolorowe kształty to jest render który gdzieś znalazłeś, a to co dodałeś to tylko odbicie, napis i te wymazane rogi, to naprawdę za dobre to nie jest, w tej sygnaturze IMO nie powinien znajdować się żaden napis.

Nr 22 i Nr23: Kolejne z serii proste ale dobre, nie ma napaćkane, wszystko ładnie pasuje, w 22 napis bardzo dobrze dobrany.

24: Ja to już napisów się nie czepiam... Język

W skrócie:
  • Rendery - wtapiaj
  • Napisy - używaj ich jako dopełniaczy, staraj się by były ledwo widoczne bądź chociażby pasowały stylem, ewentualnie na niektórych sygnach nie używaj ich wcale.

kamikaze101
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

kamikaze101

« Odpowiedz #2 : 24.06.2012, 17:01:25 »

Dzięki bardzo za rady  Mrugnięcie
Postanowiłem poduczyć się tego wtapiania i umiejscawiania napisów. Sam nie wiem czy coś z tego wyszło... :/

25.
26.
27.
28.
29.
30.

Czy można powiedzieć, że coś z tego wyszło i widać zalążki postępu? Chichot
klecior
Użytkownik

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 24.06.2012, 18:05:55 »

Co do napisów to polecam przeczytać to: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,25829.0.html

Napisy w twoich nowych sygnaturach pasują lekko bardziej ale wciąż jest pełno miejsca na poprawę.

Co do wtapiania, samo rozmywanie krawędzi nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, nie bój się wymazywać kawałków rendera (na przykład gumką o małym kryciu i/lub drganiem). Nie bój sie także narzucić pędzli lub C4D lekko na render a potem lekko ich wymazać.

Pamiętaj także o oświetleniu na sygnaturkach, jeśli zrobisz światło z danej strony, pamiętaj ze przeciwna strona renderu powinno być lekko ciemniejsza.
kamikaze101
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

kamikaze101

« Odpowiedz #4 : 25.06.2012, 18:27:29 »

Wiem, że wielu uzna to za Syzyfową Pracę, lecz ciągle próbuje się nauczyć tych w.w technik. Udostępnię kilka nowych sygn. Może na podstawie ich wyskanujecie jakieś postępy...

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
Łukasz
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

...

« Odpowiedz #5 : 26.06.2012, 15:38:03 »

Podoba mi się styl 34 i 35, jeśli to twój to super, ale jest to jeszcze nie dopracowane. 31 fajny pomysł, ale tak samo jak wyżej. Napis może być wyłącznie w 34 i 32. Idziesz w dobrym kierunku.
Renderów nie można wtapiać wyłącznie rozmyciem.

PS. Nie rób tak dużo prac naraz, postaraj się zrobić jedną, dwie, a lepsze Uśmiech
kamikaze101
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

kamikaze101

« Odpowiedz #6 : 08.08.2012, 16:45:57 »

Dawno już się nie udzielałem Język Co myślicie o pracy której zrobiłem niedawno?

Grey_Wolf
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Kogo by tu wrzucić na ząb...

« Odpowiedz #7 : 08.08.2012, 21:12:42 »

Nie chcę nic mówić ale ta chyba nie pasuje do tematu Co?

A to ty robiłeś? Bo wziąłbym xcf'a i wziął sobie te tekstury Uśmiech 2

Pozdrawiam i zapraszam do oceniania mojej galerii Uśmiech 2
Rysuję też mapy do RPG -
kamikaze101
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

kamikaze101

« Odpowiedz #8 : 08.08.2012, 21:59:08 »

Wiem bardzo dobrze, że nie pasuje, ale wiesz... Nie chce się ograniczać w Gimpie do robienia tylko małych graficzek 500x200 Chichot
Proszę. Spakowane. Są tam 2 XCFy, jeden to obrazek bez dodanej tekstury, drugi z już dodaną. Wrzuciłem też tam gotowy obrazek, oraz ten początkowy, którego to robiłem.
http://www.solidfiles.com/d/0ffc0b9d00/
Grey_Wolf
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 08.08.2012, 22:27:17 »

Dzięki Uśmiech 2

Rysuję też mapy do RPG -
kamikaze101
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

kamikaze101

« Odpowiedz #10 : 13.08.2012, 16:19:03 »

Nowe 5 prac. Chichot

Ostatnią piątą daję w odnośniku, ponieważ może być z lekka za duża na forum.
http://imageshack.us/photo/my-images/823/ilyczarne.png/
Grey_Wolf
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 15.08.2012, 21:17:05 »

Pierwsza i druga to twoje najlepsze prace jakie na razie wykonałeś daje im 9/10 ze względu na rozmiar Uśmiech 2

Pozostałe są trochę zmazane Uśmiech 2 ale też dobre tylko, że Gustawa nie lubię :-P ale sygna jest trochę pusta a gustaw słabo wtopiony

co do "łysego" to poza zmianą kolorów nie zrobiłeś chyba zbyt wiele Niezdecydowany

Rysuję też mapy do RPG -
kamikaze101
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

kamikaze101

« Odpowiedz #12 : 16.08.2012, 18:42:05 »

Nowe 2 prace do waszej oceny.

@Grey_Wolf Oto stock 'łysego', abyś mógł zobaczyć co zostało zmienione Chichot

Celestus
Zdobywca Wilbera

Reputacja: 9 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Hip Hop - nie dzieli nas a łączy !...

« Odpowiedz #13 : 17.08.2012, 10:30:50 »

1. Ramka nie pasuje . najlepiej w ogóle z niej zrezygnuj. Postać trochę mało wyraźna , kolorystycznie odstaje zbytnio od reszty. Napis fatalny.  reszta ujdzie

2. Pomysł fajny, wykonanie nie razi w oczy, ale - napis ledwo widoczny,no i tło mogło być fajniejsze. Trochę wieje nudą. Można było by to porównać do gry "Jagi" w sezonie 2011/2012 - pomysł jest, chęci są, ale całość pozostawia jeszcze trochę do życzenia   Uśmiech 2

jagiel89
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

jagiel89

« Odpowiedz #14 : 28.11.2012, 14:03:07 »

czy istnieje tutorial na zrobienie podobnego tla jak ma to miejsce prze tapecie z roberto carlosem? Uśmiech
Strony: 1 2 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DSygnatury (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Sygnatury Kamikaze - proszę o oceny i krytykę
Skocz do: