Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Poprawa jakości logo po skalowaniu  (Przeczytany 2323 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
brzeczy
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

brzeczy

« : 28.05.2012, 11:41:33 »

Witam
Co mogę zrobić żeby pozbyć się tej poświaty przy literach? Jak wyrównać te nierówności, szczególnie na pierwszej, największej literze? Jak wyrównać kolor w pierwszej literze?(przy brzegach jest on rozjaśniony. W oryginale w środku jest jednolity kolor.
Skalowałem metodą krokową, używając interpolacji Sinc (Lanczos3), z tego co czytałem to najlepszy sposób, chociaż oryginał tego logotypu nie jest najwyższej jakości.
Z góry dziękuję za pomoc

* logotyp.jpg (274.78 KB, 4242x1313 - wyświetlony 292 razy.)
« Ostatnia zmiana: 03.06.2012, 01:07:59 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 28.05.2012, 14:32:41 »

Moim zdaniem najlepiej pobrać próbkę oryginalnego koloru z wnętrza pierwszej litery, następnie zdesaturować warstwę, zwiększyć kontrast aż zniknie poświata, zaznaczyć wnętrze litery różdżką Magiczna różdżka, lekko powiększyć zaznaczenie (ok. 1-2 px), zmienić na ścieżkę, a ścieżkę znów na zaznaczenie i wypełnić od nowa na nowej, przezroczystej warstwie pobranym wcześniej kolorem. Jeśli litera ma być wypukła (nie wiem, czy taka była w oryginale, czy ta jaśniejsza obwódka, to efekt utraty jakości po skalowaniu) wystarczy na wypełnieniu użyć filtra Dodaj fazę. Gdyby kontury po zwiększeniu kontrastu były zbyt postrzępione, można lekko rozmyć gaussem (promień ok. 2-3) i ponownie zwiększyć kontrast. W razie potrzeby powtórzyć.
Tu masz xcf z poprawionym napisem (bez fazy):
http://i.minus.com/1338295476/GYPhtPuLqShVYugOv8ikbA/d0cXx3oxRShYM/poprawa.xcf
« Ostatnia zmiana: 29.05.2012, 00:22:32 wysłane przez bea » Zapisane
brzeczy
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

brzeczy

« Odpowiedz #2 : 28.05.2012, 23:10:56 »

Dziękuję bardzo za pomoc. Tytuł zmieniłem zgodnie z sugestią.
A jak się pozbyć tego "falowania" w miejscu gdy w pierwszej literze powstaje skos?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 29.05.2012, 00:26:18 »

Prawdę mówiąc, to wszystkie te litery są lekko pofalowane. Jedyne wyjście, to narysować nowe kontury przy pomocy ścieżek.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Poprawa jakości logo po skalowaniu
Skocz do: