Pojawił się GIMP 2.8!
ghoot:
U nie to samo, a sterowniki aktualizowałem nieco ponad miesiąc temu :(
oldi:
Cytat: ghoot on 06.05.2012, 22:16:39
U nie to samo, a sterowniki aktualizowałem nieco ponad miesiąc temu :(
:(
Czyli to napweno wina silnika renderujacego w Gimp 2.8. Nie znam sie na tym ale może to wina tego całego GEGLa? Gimp 2.6 ma starszy silnik i ten problem nie wystepuje a wersja 2.8 nowszy gdzie jest wiecej GEGLa tu i tam i byc może to on sprawia problemy?
Sprawdziłem wersje rozwojową 2.7 i tam tez jest ten problem. Wersje 2.6.11 oraz starsze tego nie mają.
molypse:
GEGL inaczej korzysta z pamięci RAM niż biblioteki GTK-2.
Może powiększenie dostępnej dla GIMPa pamięci pomoże?
Spróbujcie zrobić tak: Edycja -> Preferencje -> Środowisko:
Maksymalna pamięć dla historii działań: minimum 500 MB -> proponuje połowę z zainstalowanej fizycznej pamięci RAM.
Rozmiar pamięci podręcznej kafli: 1024 MB
Maksymalny rozmiar nowego obrazu: minimum 256 MB -> proponuję 500 MB
Restart kompa i wtedy po oczyszczeniu RAMu powinno już nie być tych artefaktów.
Jeżeli nadal będą występować to wina samego silnika... I nie pozostaje wtedy nic, tylko cierpliwie czekać na kolejną - miejmy nadzieje, że bardziej dopracowaną wersje GIMPa ;-)
adamowy:
Co z GIMP Themes?. na 2.6ce działało teraz liczyłem że będzie też a tu nici. Bo te dwie wbudowane motywy są krótko mówiąc do niczego. Przyzwyczaiłem się do ciemnego koloru.
molypse:
Cytat: adamowy on 06.05.2012, 22:40:40
Co z GIMP Themes?. na 2.6ce działało teraz liczyłem że będzie też a tu nici. Bo te dwie wbudowane motywy są krótko mówiąc do niczego. Przyzwyczaiłem się do ciemnego koloru.
Trzeba ręcznie podmienić plik "gtk-rc" w folderze z motywem lub stworzyc nowy folder w lokalizacji, która skanuje GIMP przy starcie.
Nawigacja
[#] Następna strona