Pojawił się GIMP 2.8!

<< < (12/31) > >>

adamowy:
Cytat: molypse on 06.05.2012, 22:51:03

Cytat: adamowy on 06.05.2012, 22:40:40

Co z GIMP Themes?. na 2.6ce działało teraz liczyłem że będzie też a tu nici. Bo te dwie wbudowane motywy są krótko mówiąc do niczego. Przyzwyczaiłem się do ciemnego koloru.

Trzeba ręcznie podmienić plik "gtk-rc" w folderze z motywem lub stworzyc nowy folder w lokalizacji, która skanuje GIMP przy starcie.

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. jutro się tym zajmę. Jak cy co to zwrócę się do kolegi o pomoc jeśli to nie będzie problem.

molypse:
Cytat: adamowy on 06.05.2012, 23:02:39

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. jutro się tym zajmę. Jak cy co to zwrócę się do kolegi o pomoc jeśli to nie będzie problem.

Żaden problem kolego ;-) chętnie pomogę!
Pozdro!

oldi:
Cytat: molypse on 06.05.2012, 22:35:02

GEGL inaczej korzysta z pamięci RAM niż biblioteki GTK-2.

Może powiększenie dostępnej dla GIMPa pamięci pomoże?
Spróbujcie zrobić tak: Edycja -> Preferencje -> Środowisko:

Maksymalna pamięć dla historii działań: minimum 500 MB -> proponuje połowę z zainstalowanej fizycznej pamięci RAM.
Rozmiar pamięci podręcznej kafli: 1024 MB
Maksymalny rozmiar nowego obrazu: minimum 256 MB -> proponuję 500 MB

Restart kompa i wtedy po oczyszczeniu RAMu powinno już nie być tych artefaktów.
Jeżeli nadal będą występować to wina samego silnika... I nie pozostaje wtedy nic, tylko cierpliwie czekać na kolejną - miejmy nadzieje, że bardziej dopracowaną wersje GIMPa ;-)

Dzieki ale niestety nic nie pomaga. Znalazłem newsa na GIMP dev.
http://www.spinics.net/lists/gimpdev/msg27513.html

tu video
http://youtu.be/gpARpvEDH0Y?hd=1

Wyglada na to że problem dotyczy tylko window'sów na linuksie jest wszystko OK:( Cóż możemy tylko czekać. Nigdy nie miałem linuksa i nie zamierzam przynajmniej narazie.
Naprawde szkoda że GIMP team nie wspiera windowsa :(

POGO:

Wyglada na to że problem dotyczy tylko window'sów na linuksie jest wszystko OK:( Cóż możemy tylko czekać. Nigdy nie miałem linuksa i nie zamierzam przynajmniej narazie.
Naprawde szkoda że GIMP team nie wspiera windowsa  :(

Potwierdzam na Linuksie ten problem nie występuje.
Jeszcze jedno, o ile problem z otwieraniem plików TIFF został rozwiązany to pozostał problem z zapisem .jpg mianowicie w oknie exportu obrazu jako jpg niezależnie jak suwak jakości jest ustawiony na 0 czy 100 to waga pliku jest taka sama 1,3 mega.Błąd ten dotyczy także tylko windows.Można to naprawić metodą chałupniczą  przez podmianę jpg.exe z gimpa 2.7.5 gdzie tego błędu nie było.

molypse:
A możesz ten pliczek "jpg.exe" wrzucić tutaj w załączniku?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona