Pojawił się GIMP 2.8!
Ryychuu:
Cytat: gilban on 20.05.2012, 16:18:32
Czyli czytając Wasze posty stwierdzam jedno: za artefakty i wykrzaczenia się obrazu w Gimpie 2.8 ponoszą winę najnowsze i jedne z najnowszych kart graficznych Nvidii. Na wszystkich kartach Ati problem nie występuje. Na starszych kartach Nvidii 7xxx i 8xxx również problem nie występuje. Te nowsze mają coś, z czym Gimp 2.8 sobie pod Windowsem nie radzi. Dodam jeszcze, że być może winna jest obsługa DirectX'a. Ponieważ pod Windowsem jednak rządzi DirectX a pod Linuksem jedynie OpenGL. Czyli dla tych wszystkich, którzy lubią Gimpa i nie chcą się z nim rozstawać pozostaje przesiadka z Nvidii na ATI (AMD).
Chyba, że programiści Gimpa coś w nim poprawią.
Skoro z OpenGL są problemy pod Windowsem, to w Photoshopie też są takie kwiatki? ;) Poza tym Nvidia wspierała, wspiera i będzie wspierać OpenGLa, bo mimo tego co ci się wydaje, to to jest za "duży gracz" na tym rynku, żeby go nie wspierać ;) Poza tym w przeciwieństwie do DirectXa OpenGL jest jeszcze dla Linuxa (wiem, że powiesz, że linux jest za mały i bla bla) oraz dla MacOS, a z tego co mi wiadomo Maci korzystają z kart graficznych Nvidii, a i na Linuxie są dużo powszechniejsze od ATI (ze względu na sterowniki).
:D
gilban:
Skoro z OpenGL są problemy pod Windowsem, to w Photoshopie też są takie kwiatki? ;) Poza tym Nvidia wspierała, wspiera i będzie wspierać OpenGLa, bo mimo tego co ci się wydaje, to to jest za "duży gracz" na tym rynku, żeby go nie wspierać ;) Poza tym w przeciwieństwie do DirectXa OpenGL jest jeszcze dla Linuxa (wiem, że powiesz, że linux jest za mały i bla bla) oraz dla MacOS, a z tego co mi wiadomo Maci korzystają z kart graficznych Nvidii, a i na Linuxie są dużo powszechniejsze od ATI (ze względu na sterowniki).
:D
To znaczy, ja wiem, że nvidia wspiera openGL. Sam kiedyś używałem kart Nvidii. Ostatnia, z której korzystałem jeszcze na AGP był to GForce 6600. Jednak Nvidia mnie wkurzyła tym, że jak chciałem odtwarzać na tej karcie filmy MKV (a działały), to musiałbym kupić specjalne kodeki do obsługi tej funkcji od nich. Bez tych kodeków odtwarzanie mkv było nieporozumieniem. Dlatego min przesiadłem się na Ati, przy okazji zmieniając procesor, płytę i pamięć, wpierw na 3850, a obecnie na 6770. I tak to wyszło. Co do OpenGL pod Windowsem działa, tylko, że jeszcze soft musi umieć poprawnie z niego korzystać i tyle, bo system jako taki nie wspiera OpenGL i tyle. A w linuksie wsparcie dla OPenGL jest natywne, już w samym systemie. A co do linuxa, lubię go i czasem też się nim bawię - to wszystko. Jednak na linuxa nie ma tyle softu co na Windowsa, a większość tego co jest dostępna na Linuxa, napisane jest też pod Windowsa, więc najczęściej korzystam z Windowsa.
POGO:
Jeśli chodzi o problem z jpg to jest już chyba zgłoszony do GNOME Bugzilla,ten byk zauważony został w gimpie 2.8-RC1.
O połowicznym rozwiązaniu pisałem tu http://www.gimpuj.info/index.php/topic,56228.56.html mówię o połowicznym gdyż problem zostaje w czasie otwierania obrazu,wszystkie obrazy jpg,png etc... ważą 1.3 GB.lol
Prawidłowo działający plik jpeg.exe dla windows 64bit w załączniku.
be@:
Dziękuję, już pobieram :)
@Edit
Sposób działa - problem naprawiony.
gilban:
A ja właśnie zrobiłem powrót do przeszłości, czyli powrót do gimpa 2.6.12.
Chciałem dziś do obrazka wstawić tekst w nowej warstwie. I zamiast tekstu miałem tylko dziwne kwadraciki. Widzę że program ma jeszcze błędy, nad którymi muszą programiści popracować. Może gdy się pojawi wersja 2.8.2 to będzie jako tako zdatna do użytku.
Co mi z tego, że obrazki działają dobrze, jak nie mogę wpisać/wkleić tekstu.
Nawigacja
[#] Następna strona