Pojawił się GIMP 2.8!
POGO:
Cytat: bea on 18.05.2012, 16:17:07
Zastanawiam się, po jakiego grzyba ktoś tłumacząc menu najnowszego GIMP-a pozmieniał polskie nazwy filtrów, np. zamiast Odwzorowanie gradientu jest Mapa gradientu, zamiast Jednolite chmury mamy teraz Jednolity szum itd. itp. Pomijając fakt, że jest to dość niewygodne kiedy człowiek jest przyzwyczajony do starych nazw, to jeszcze utrudni nowicjuszom korzystanie z tutoriali napisanych do starszych wersji :(
Ten ktoś to Piotr Drąg jeśli cie to irytuje to zapytaj go piotrdrag@gmail.com.
Może powie nam coś ciekawego.
be@:
Cytat: POGO on 18.05.2012, 19:22:56
Ten ktoś to Piotr Drąg jeśli cie to irytuje to zapytaj go piotrdrag@gmail.com.
Może powie nam coś ciekawego.
Zapytałam, odpowiedź cytuję poniżej:
"Witam,
Każda z tych zmian ma inną przyczynę. Dotychczasowe tłumaczenie
"Noise" jako "Chmury" było zwyczajnie nieprawidłowe. Błędne
tłumaczenie "Gradient Map" jako "Mapę gradientu" wynikło z
dwuznaczności słowa "map" w GIMP-ie oraz, no cóż, mojej pomyłki.
Wysłałem już poprawkę, więc w 2.8.1 powinno wrócić odwzorowanie.
Wszelkie znalezione błędy proszę zgłaszać w serwisie
http://bugs.aviary.pl - produkt GNOME, komponent GIMP.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Drąg"
gilban:
Czyli czytając Wasze posty stwierdzam jedno: za artefakty i wykrzaczenia się obrazu w Gimpie 2.8 ponoszą winę najnowsze i jedne z najnowszych kart graficznych Nvidii. Na wszystkich kartach Ati problem nie występuje. Na starszych kartach Nvidii 7xxx i 8xxx również problem nie występuje. Te nowsze mają coś, z czym Gimp 2.8 sobie pod Windowsem nie radzi. Dodam jeszcze, że być może winna jest obsługa DirectX'a. Ponieważ pod Windowsem jednak rządzi DirectX a pod Linuksem jedynie OpenGL. Czyli dla tych wszystkich, którzy lubią Gimpa i nie chcą się z nim rozstawać pozostaje przesiadka z Nvidii na ATI (AMD).
Chyba, że programiści Gimpa coś w nim poprawią.
Cloud:
Niestety muszę Cię rozczarować. Mam ATI Radeon X1050 i u mnie również takie rzeczy występują.
ghoot:
Cytat: gilban on 20.05.2012, 16:18:32
Czyli czytając Wasze posty stwierdzam jedno
Czytając twój post stwierdzam, że nie przeczytałeś naszych...
Nawigacja
[#] Następna strona