Pojawił się GIMP 2.8!
be@:
U mnie wpisywanie tekstu działa bez zarzutu. Jedyne, na co mogę się uskarżać, to że znów pojawiła mi się litania niepotrzebnych czcionek, a po usunięciu pliku fonts.conf, który jest za to odpowiedzialny, GIMP wszędzie rozrzuca mi foldery "WINDOWSTEMPDIR_FONTCONFIG_CACHE". Prawdopodobnie należałoby ten plik edytować, zamiast wyrzucać, ale nie wiem co w nim zmienić, żeby pozbyć się niepotrzebnych czcionek, a jednocześnie zachować wybór ścieżki dla tego nieszczęsnego cache :(
Może ktoś się orientuje, co tam trzeba zmienić?
@Edit
W załącznik plik edytowany dzięki uprzejmości użytkownika Ryychuu (- jeszcze raz dzięki!) :)
ghoot:
bea - problem został przecież niedawno rozwiązany w temacie w którym sama uczestniczyłaś :)
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,55977.0.html tutaj molypse tłumaczy jak edytować ten plik.
Niestety, jest to rozwiązanie połowiczne, tylko dla systemu Windows. Z tego co pamiętam były jakieś kłopoty u użytkownika Linuksa. Może przy okazji ktoś zaglądnie i na coś wpadnie...
be@:
Ups, faktycznie. Jakoś przegapiłam tą wypowiedź :-[
@Edit
Już wiem jak to się stało. Wtedy jeszcze używałam Gimpa 2.6, w którym miałam od dawna pousuwane te czcionki i zapomniałam, że była tam też mowa o 2.8.
Silterss:
Od momentu pojawienia się GIMP-a 2.8 śledzę komentarze użytkowników, nie tylko na naszym forum, i dochodzę do wniosku, że problemy z nową wersją występują tylko na windzie. Osobiście testuję nową wersję na Ubuntu 12.04 i nigdy nie wystąpił, żaden problem z programem. Wszystkie potrzebne mi skrypty i pluginy działają bez najmniejszego problemu. GIMP nigdy nie zaliczył zwiechy, eksportuje prawidłowo pliki do wszystkich formatów, wykonuje bez problemu wszystkie operacje na obrazie, wszystkie narzędzia pracują płynnie, powiększanie obrazu nie powoduje wyświetlania artefaktów itp, itd. Wniosek nasuwa się jeden. GIMP 2.8 jest jak najbardziej stabilny, a problemy na Windows najprawdopodobniej występują z powodu błędów w kompilacji programu. Radzę wszystkim, którzy używają "jedynie słusznego systemu" poczekać na porządnie zbudowany instalator GIMP-a, zwłaszcza, że to nie pierwszy przypadek kiedy po wydaniu nowej wersji programu, występują problemy na okienkach.
Johnykalesony:
A ma ktoś taki problem, że gdy powiększe sobie GIMPa na cały pulpit, to nie działają przyciski (Nowa warstwa, duplikuj itd.) oraz nie można przesuwać warstw? :-\ Problem znika gdy da się Opcję "Pełny ekran" w Widoku, lecz jest to bardzo niewygodne :-\ Zna ktoś rozwiązanie?
Nawigacja
[#] Następna strona