Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Efekt ''noktowizyjny''  (Przeczytany 1410 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
EddieScorcher
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

EddieScorcher

« : 10.03.2012, 00:43:27 »

Witam. Interesuje mnie stworzenie złożonego efektu tekstowego wyglądającego w wykończeniu mniej więcej tak:

Znalazłem fotkę w sieci i chciałem wykonać w tym samym stylu nagłówek plakatu, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, żeby wyszło tak samo dobrze jak na powyższym zdjęciu. Proszę o waszą pomoc. Z góry dzięki
« Ostatnia zmiana: 10.03.2012, 17:27:10 wysłane przez EddieScorcher » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 10.03.2012, 01:00:35 »

To jest zwyczajny szum. Warstwę tło wypełniasz czarnym kolorem i stosujesz: Filtry -> Szum -> Szum RGB, zaznaczasz "Niezależny RGB", a suwaki Czerwony i Niebieski ustawiasz na 0, zaś zielony na ok. 0,20 (zależnie od tego jak gęsty ma być szum). Poświatę napisu zrobisz wg tego poradnika: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,319.0.html
« Ostatnia zmiana: 10.03.2012, 16:38:24 wysłane przez beata072 » Zapisane
EddieScorcher
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

EddieScorcher

« Odpowiedz #2 : 10.03.2012, 13:18:23 »

Dzięki. W takim razie mam jeszcze pytanie, jak zrobić taki biały błysk światła z wewnątrz liter i to zielone, wypukłe obramowanie wokół nich?

EDIT: Hmm... nie wiem czemu ale jak zostawiam przy szumie RGB sam kolor zielony to otrzymuje w efekcie różowy/fioletowy. Co robię nie tak? Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 10.03.2012, 13:53:09 wysłane przez EddieScorcher » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 10.03.2012, 16:10:13 »

Nie widzę tam żadnego białego błysku światła. Nie mam pojęcia dlaczego uzyskujesz różowy szum. Może robisz go na innym tle niż czarne? Jeśli zrobiłeś wszystko dokładnie tak, jak napisałam, to powinien być zielony. Jeśli chodzi o wypukłe, zielone obramowanie, to robisz na nowej, przezroczystej warstwie zwykłe obramowanie i stosujesz filtr: Odwzorowania -> Mapowanie wypukłości albo Dekoracja -> Dodaj fazę. Właściwie, skoro chciałeś cały tutorial, to trzeba było napisać w dziale: Prośby o tutoriale.
« Ostatnia zmiana: 10.03.2012, 17:28:25 wysłane przez beata072 » Zapisane
EddieScorcher
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

EddieScorcher

« Odpowiedz #4 : 10.03.2012, 17:24:49 »

Wybacz. Jestem tu nowy i nie ogarnąłem jeszcze forum. W każdym razie dzięki za pomoc, naprawdę wskazówki się przydały.
Karoryfel
Użytkownik

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 10.03.2012, 19:25:47 »

Fakt, napis wydaje się świecić. Skopiuj warstwę z napisami, podjaśnij nieco, rozmyj porządnie i ustaw kanał alpha na wartość rzędu 15-20.

Dyplomata to ktoś, kto mówi ci "idź do diabła" w taki sposób, że cieszysz się na nadchodzącą podróż.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Efekt ''noktowizyjny''
Skocz do: