Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeSprzęt dla grafików (Moderator: Hasia)Wątek: [ROZ] Tablet graficzny: informacje, ustawienia
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Tablet graficzny: informacje, ustawienia  (Przeczytany 22742 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
8_Dominik_8
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

8_Dominik_8

« : 29.05.2013, 22:15:48 »

Witam wszystkich użytkowników strony Gimpuj i nie tylko. Ostatnio dostałem ( a dokładniej wygrałem ) ciekawe urządzenie do mojego komputera jakim jest Touchpad o dokładnej nazwie " BAMBOO PEN & TOUCH " ( http://www.wacom.eu/index2.asp?pid=9240&lang=pl ). Korzystam z niego dopiero pierwszy dzień i wydaje mi się, że działa bardzo dobrze, ciągle jednak mam kilka pytań dotyczących jego użytkowania :
1) Czy takie urządzenie różni się czymś od typowego tabletu do grafiki ?
2) Czy nadaje się do "digital paintingu" ?
3) Mimo jego posiadania ciągle nie mogę używać opcji, która reaguje na docisk palca/rysika w Gimp ( ta, że im mocniej docisnę tym kreska jest " ostrzejsza " pressure opacity się chyba nazywa.
4) Czy ktoś z użytkowników forum miał kiedyś z nim ( touchpad ) jakikolwiek kontakt ? Macie co do niego jakieś rady/uwagi ?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.

//bea: Poprawiłam tytuł
« Ostatnia zmiana: 24.08.2013, 15:50:16 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 29.05.2013, 22:20:18 »

To urządzenie nazywa się tablet graficzny, więc proszę o poprawę tytułu.
1 - To jest typowy tablet do rysowania
2 - Do digital paintingu jak najbardziej się nadaje
3 i 4 - tu już nie poradzę, bo sama mam za małe doświadczenie z tabletem. U mnie reaguje na nacisk ale też jakoś nie do końca właściwie. Trzeba bardzo mocno dociskać rysik (zbyt mocno jak na mój gust), aby uzyskać mocniejszą kreskę.
Hasia
Moderator

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 29.05.2013, 22:27:21 »

Ja używam Bamboo pen & touch. U mnie działa bez zarzutu. Nie używaj touchpada do rysowania, ponieważ działa on na zasadzie wskaźnika. Do malowania służy Pen, którego końcówka jest wrażliwa na nacisk. Aby Tablet działał w GIMP-ie prawdopodobnie musisz go skonfigurować w preferencjach programu. Preferencje->Urządzenia wejściowe->Konfiguruj dodatkowe urządzenia wejściowe. W oknie, które się pojawi ustaw:

Urządzenie- WACOM Tablet Pressure Stylus.
Tryb- Ekran

X- 1
Y- 2
Nacisk- brak

Pamiętaj aby GIMP-a uruchamiać tabletem(Penem) a nie myszą czy touchpadem.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeSprzęt dla grafików (Moderator: Hasia)Wątek: [ROZ] Tablet graficzny: informacje, ustawienia
Skocz do: