Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Powiększenie i polepszenie jakości grafiki (logo)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Powiększenie i polepszenie jakości grafiki (logo)  (Przeczytany 1861 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Max87
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Max87

« : 13.02.2012, 15:06:26 »

Witam wszystkich,
chciałem prosić o pomoc. Nie bardzo wiedziałem jak zatytułować, ponieważ mam taki problem - mam kiepskiej jakości grafikę w postaci logo firmy (mała rozdzielczość, dość nieostre, po prostu kiepskiej jakości) i chciałbym to logo zrobić na nowo w znacznie lepszej rozdzielczości. Czyli chodzi mi o coś takiego jak kalka logo do programu a następnie możliwość zwiększenia rozdzielczości tej grafiki. Kolory mogę potem sam nałożyć ponownie, chodzi mi o kalkę kształtu logo i możliwość zwiększenia rozdzielczości, aby logo zachowało swój kształt.

Mam nadzieję, że wystarczająco jasno to opisałem. Podpowiedzcie proszę czy jest taka możliwość, aby zrobić to chociaż jakoś półautomatycznie w GIMPie czy trzeba całe logo projektować ręcznie od nowa?

Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc!
« Ostatnia zmiana: 17.02.2012, 00:57:22 wysłane przez beata072 » Zapisane
Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.02.2012, 15:23:58 »

Do bezstratnego powiększania i przypadków jakie obecnie opisujesz, najlepiej skorzystać z wektorów Mrugnięcie W GIMPie, z tego co mówisz, tak łatwo tego nie zrobisz (w sensie automatyzacja), bądź możesz pobawić się ścieżkami, ale potem przy skalowaniu wiele stracisz.

Reasumując - wektory byłyby najlepszym rozwiązaniem Mrugnięcie W naszym dziale download znajdziesz linka do Inkscape Mrugnięcie
Max87
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Max87

« Odpowiedz #2 : 13.02.2012, 15:36:54 »

Może i faktycznie racja Uśmiech dzięki, wezmę się za inkscape i powalczę z wektorami, bo tutaj faktycznie będzie problem potem przy skalowaniu, a musi to sprawnie działać przy modyfikowaniu. Zresztą jak zrobię od razu w wektorowej to będzie na przyszłość łatwiej jak będzie projekt z logiem szedł gdzieś do poligrafii. Dzięki ;-)
Ryychuu
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: thomsson@jid.dug.net.pl
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Ostatni ISOs

« Odpowiedz #3 : 13.02.2012, 15:39:27 »

@up
Z wektorami zapraszamy do działu Inkscape Mrugnięcie

Jeśli trzeba może pomóc przy Linuxach (coś może o tym wiedzieć)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Powiększenie i polepszenie jakości grafiki (logo)
Skocz do: