Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Obramowanie obrazu (PRZYROST WARTOŚCI KOLORU)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Obramowanie obrazu (PRZYROST WARTOŚCI KOLORU)  (Przeczytany 1574 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
siedemczwartych
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 08.12.2011, 18:07:33 »

Cześć!

Nawet nie wiem jak to nazwać.
W narzędziu: filtry/dekoracje/dodaj krawędź nazywa sie to: PRZYROST WARTOŚCI KOLORU
Chciałbym osiągnąć taki sam efekt jak tworząc wspomnianym narzędziem ramkę ale zrobić to na obrazie.

Tu jest przykład:

cień wiem jak zrobić ale jak dodatkowo na samym obrazie zrobić ten efekt dający wrażenie "grubości" obrazu.
Cięzko mi to nazwać, ale wiecie co mam na myśli Uśmiech

Jeżeli opuszczają mnie moje diabły, obawiam się, że ulecą z nimi moje anioły. (Rilke)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 08.12.2011, 18:47:59 »

Filtry -> Dekoracja -> Dodaj fazę (trzeba powtórzyć kilka razy aby efekt był widoczny) lub Filtry -> Odwzorowania -> Mapowanie wypukłości (tylko trzeba sobie przygotować odpowiednią "mapę"). Za pomocą opcji Rzucanie cienia również da się osiągnąć taki efekt. Trzeba tylko zamiast obrazu, zaznaczyć białe tło dookoła, np. za pomocą różdżki. Za pierwszym razem można zostawić wartości domyślne. Następnie powtarza się Rzucanie cienia, ale trzeba zmienić kolor na biały a wartości x i y na przeciwne. Później można jeszcze zmienić tryb warstw z cieniem na Miękkie światło. Najwygodniej jednak użyć filtra Dodaj fazę.
« Ostatnia zmiana: 08.12.2011, 19:36:36 wysłane przez beata072 » Zapisane
siedemczwartych
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 08.12.2011, 19:55:13 »

Dziękuję za szybką i konkretną pomoc. Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 08.12.2011, 20:54:31 wysłane przez Terrqge » Zapisane

Jeżeli opuszczają mnie moje diabły, obawiam się, że ulecą z nimi moje anioły. (Rilke)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Obramowanie obrazu (PRZYROST WARTOŚCI KOLORU)
Skocz do: