Wyszywany napis
Tutorial
Opracowanie: Typhon
Poziom trudności: średni
Krótki poradnik traktujący o szyciu w Gimpie. Na prośbę użytkowników. Nie zawarłem tutaj metody na tworzenie wszystkich efektów takich jak rozmycie przestrzenne, winetowanie itp. Pokazałem tutaj metodę stworzenia bazy, na której można pracować
Tutorial napisany w wersji GIMP 2.6.11 W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Rozdział I - Tworzenie desenia.
1. Plik -> Nowy... o wymiarach
20x
20px.
2. Stwórz nową warstwę. Używając
[R] zaznacz pionowo pół obszaru roboczego. Kolor pierwszoplanowy ustaw na
#cccccc, drugoplanowy na [color=333333][/b]#333333[/b][/color]. Zaznaczenie wypełnij gradientem
[R] od góry do dołu.
3. Zdejmij zaznaczenie. Stwórz nową warstwę i narysuj na niej taką ramkę używając
[N] o grubości
1px. Ustaw jej tryb warstwy na
Pokrywanie:100%. Połącz obramowanie w dół. Zduplikuj dwukrotnie warstwę z prostokątem i ustaw ją tak, jak na obrazku.
4. Zaznacz powierzchnię roboczą, wytnij obraz
[ctrl + x] i kliknij
Edycja -> Wklej jako -> Nowy deseń...
Rozdział II - Tworzenie podstawy.
1. Stwórz nowy obraz o wielkości
2000x
2000px i wypełnij go stworzonym wcześniej deseniem.
2. Utwórz nową warstwę.
Filtry -> Renderowanie -> Chmury -> Jednolite chmury.... Suwaki X i Y przesuń na wartość maksymalną, kliknij
[OK]. Zmień tryb warstwy na
Pokrywanie i ustaw krycie na
25%. Spłaszcz obraz.
3. Stwórz jeszcze jedną warstwę i wypełnij ją dowolnym kolorem. Tryb warstwy ustaw na
Mnożenie. Ja finalnie wybrałem kolor całkiem po prawej. Ponownie spłaszcz obraz i zapisz całość w nowym pliku.
Rozdział III - Materiał.
1. Stwórz nowy dokument poprzez
Plik -> Nowy.... Wielkość ustaw na
600x
600px. Otwórz wcześniej stworzone tło. Używając
PPM -> Zaznaczenie -> Wszystko... [Ctrl]+[A] wytnij tło i wklej na nowo stworzony dokument. Kliknij na przycisk
Nowa warstwa aby wklejony obiekt się w nią przekształcił.
2. Wybierz narzędzie
Perspektywa [Shif + P], przekształć warstwę z tłem tak, aby uzyskać pożądany kąt nachylenia materiału i kliknij
Zatwierdź. Następnie użyj
PPM -> Warstwa -> Dopasuj wymiary warstwy do granic obrazu.
(Obszar roboczy na grafice poniżej jest zasłonięty przez transformowany obiekt)
Rozdział IV - Wyszywany napis. 1. Otwórz stworzone wcześniej przez siebie tło. Stwórz swój napis dowolnie wybraną czcionką i zrasteryzuj go poprzez stworzenie nowej, pustej warstwy i połączenie jej z napisem.
2. Teraz najbardziej żmudna i męcząca część. Dodaj jeszcze jedną warstwę i używając narzędzia
Zaznaczenie prostokątne [R] stwórz prostokąt będący jednym szwem napisu. Użyj na nim
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa... o wartości
1x
1px.
3. Kopiuj i ustawiaj szew tak długo, aż otrzymasz pełną literę, lub wyraz.
4. Zaznacz swój twór
Zaznaczeniem prostokątnym i wykadruj go poprzez
Warstwa -> Kadruj według zaznaczenia. Kadr musi być możliwie jak najbardziej dokładny, jednak pamiętaj o zachowaniu zapasu dla przekształconego tekstu. Ustaw teraz swój napis/literę używając narzędzia
Perspektywy. Najwygodniej będzie położyć go tak, jak idzie faktura materiału. Po ustawieniu wszystkiego, potwierdź przekształcenie i zakotwicz warstwę.
5. Wykorzystując
Filtry -> Zniekształcenia -> Deformowanie... Nadaj wypukłości szwom. Ustawienia optymalne dla mnie pokazane są na obrazie poniżej, po prostu je dostosuj pod swoją grafikę. Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem kierunek deformacji. Po skończeniu deformowania, kliknij ok.
6. Skopiuj zdeformowaną warstwę trzykrotnie.
7. Najniższą warstwę nazwij cień, zmień jej kolory na czarne (np. poprzez zablokowanie kanału alfa i pomalowaniu jej na czarno. Pamiętaj aby po malowaniu zdjąć blokadę kanału alfa) i użyj
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa... o wartości
6x
6px. Tryb Warstwy ustaw na
Mnożenie, krycie ustaw na około
70%.
8. Szew znajdujący się nad cieniem pomaluj na jasny odcień szarości.
9. Na warstwie znajdującej się wyżej użyj
Filtry -> Szum -> Szum HSV..., wszystkie wartości poza
Wstrzymaniem ustaw na maks. Użyj teraz
Kolory -> Desaturacja. Tryb warstwy zmień na
Połączenie ziarna.
10. Na ostatniej warstwie wykorzystaj
Filtry -> Zniekształcenia -> Wytłoczenie.... Wartości u mnie ustawione są na
30,
10,
10. Potwierdź wytłoczenie i zmień tryb warstwy na
Miękkie światło. Poniżej pokaz wszystkich czterech warstw. Warstwę z teksturą słabo widać.
11. Spłaszcz obraz, użyj
Filtry -> Światło i cień -> Efekty świetlne.... Tutaj zaczyna się eksperymentowanie. Zdecydowanie najtrudniejsza część poradnika. Wartości zależne są od Twoich kolorów, kierunku światła etc. Polecam jednak zwiększyć odległość światła na maks, w zakładce materiał zmniejszyć lśnienie maks do
0,20 i zaznaczyć tryb metaliczny.
12. Wykadruj swój tekst dowolną metodą i dodaj efekty takie jak winetowanie, rozmywanie etc. Poradniki dot. sygnatur pozwolą Ci uzyskać z tego wszystko to, co zechcesz
Koniec.