Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Dopasowanie kolorów w fotomontażu  (Przeczytany 9614 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kathrin29
Gość
« : 11.11.2011, 16:06:47 »

jak zrobić by postać przeniesiona z innego zdjecia,miała ten sam kolor jak tło z innego zdjęcia,na które ma być przeniesiona postać?
zależy mi na tym bardzo,jeśli ktoś mi pomoże to będę wdzięczna
« Ostatnia zmiana: 14.11.2011, 02:04:03 wysłane przez beata072 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 11.11.2011, 16:09:16 »

Chodzi o tło jednobarwne czy wielokolorowe? Jeśli kolorowe, to możesz "na oko" dostosować kolory na wklejanej postaci przy pomocy np. krzywych albo balansu kolorów czy zmiany odcienia. Oczywiście postać musisz mieć na osobnej, przezroczystej warstwie nad tłem. Możesz także zduplikować warstwę z postacią i na kopii zastosować Kolory -> Odwzorowania -> Barwienie próbek, jako próbkę wybierając tło. Następnie, jeśli w wyniku barwienia pojawiły się łaty i plamy, stosujesz rozmycie gaussa (z zablokowaną przezroczystością) lub ew. selektywne rozmycie gaussa i ustawiasz tryb warstwy na kolor. Na koniec łączysz zabarwioną warstwę z oryginalną. Poza dopasowaniem kolorów, musisz jeszcze odpowiednio dostosować światła i cienie. Dodajesz je miękkim pędzelkiem na nowej, przezroczystej warstwie z trybem ustawionym na Miękkie światło i ew. jeszcze rozmywasz gaussem.
Przykład użycia opcji "Barwienie próbek":
przed dopasowaniem kolorów: http://wgrywacz.pl/images/131vin1.png
i po dopasowaniu: http://wgrywacz.pl/images/193vin.png
« Ostatnia zmiana: 18.11.2011, 15:29:57 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Dopasowanie kolorów w fotomontażu
Skocz do: