Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] GIF - kolorowa obwódka po usunięciu tła
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] GIF - kolorowa obwódka po usunięciu tła  (Przeczytany 1544 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
everka
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« : 22.09.2011, 23:05:17 »

A więc ostatnio robiłam takie banery :

i mam taki problem że jest kolorowa obwódka. Najpierw robiłam w photoscape'ie później pozbywałam się tła w gimpie... czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego tak jest? Chciałabym uzyskać taki efekt:
tylko czy to możliwe w gimpie? Z góry dziękuje za wszelką pomoc
« Ostatnia zmiana: 25.09.2011, 23:59:49 wysłane przez beata072 » Zapisane

everka.digart.pl -> zapraszam Duży uśmiech
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 22.09.2011, 23:28:18 »

Po części są to uroki formatu GIF (kanciaste krawędzie), a po części niezbyt dokładnie wycięte tło. Zmień tryb obrazu na RGB. Zaznacz przezroczyste tło narzędziem różdżka albo zaznaczenie wg koloru Zaznaczenie wg koloru, następnie powiększ zaznaczenie o 1 lub 2px i zmień kolor w alfę, wybierając ten, który tworzy ową obwódkę (jeśli jest jednobarwna) albo po prostu wyczyść zaznaczenie. Jeśli jeszcze zostaną jakieś resztki tła, usuń je gumką lub pędzlem ustawionym na wymazanie koloru (kolor pierwszoplanowy ustawiasz na ten, który chcesz wymazać).
Pamiętaj, aby po otrzymaniu satysfakcjonującej odpowiedzi dodać tag [ROZ]
« Ostatnia zmiana: 23.09.2011, 19:33:56 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] GIF - kolorowa obwódka po usunięciu tła
Skocz do: