Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Spadek jakości po dodaniu przeźroczystości
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Spadek jakości po dodaniu przeźroczystości  (Przeczytany 963 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Shaman_
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Shaman_

« : 12.09.2011, 16:23:23 »

Witam!

Mam problem z logami. Robię strony www i często zdarza się że kiedy chcę aby obrazek miał przeźroczyste tło ( Warstwa> dodaj kanał alfa , Wartstwa > zmień kolor w alfe i zapisz jako .png) jego jakość obniża się. Nie zawsze tak jak. Przykład obrazka z którym walczę jest w załączniku - przesyłam obrazek przed i po dodaniu kanału alfa. Mógł by mi ktoś wyłożyć temat?

* logo-mscompany.png (77.02 KB, 500x125 - wyświetlony 226 razy.)

* logo-clou.png (33.3 KB, 500x125 - wyświetlony 209 razy.)
« Ostatnia zmiana: 17.09.2011, 15:44:03 wysłane przez beata072 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.09.2011, 19:56:54 »

Może podczas zapisu wybierasz za duży stopień kompresji? Jeśli zapiszesz bez kompresji, to jakość nie powinna się zmienić.
@Edit:
Nie zwróciłam wcześniej uwagi na wielkość w KB. Wygląda na to, że jednak wcale nie chodzi o kompresję, tylko o fakt, że zmieniłeś biały kolor w alfę na całym obrazku zamiast wyłącznie na obszarze tła. W tym obrazku kolor biały występuje także na literach więc po jego usunięciu straciły na jakości. Zresztą na obszarze tła widać też jakieś kolorowe jasne piksele, które na białym tle były niewidoczne. Jednym słowem w tym przypadku trzeba by po prostu dokładnie usunąć tło zamiast zmieniać biały w przezroczystość, co z kolei byłoby niesamowicie trudne, o ile w ogóle możliwe do wykonania.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Spadek jakości po dodaniu przeźroczystości
Skocz do: