Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zmiana odcienia szablonu  (Przeczytany 1173 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Destrojer
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Destrojer

« : 16.08.2011, 13:54:20 »

Mam taką grafikę z szablonu strony który chcę sobie przerobić

Chciałem zmienić kolor na zielony zachowując ten efekt rozjaśnienia w centrum.
W Gimpie kliknąłem prawym > kolory > barwienie i tam ustawiłem zielony ale obrazek utracił jakość (widać okręgi) a po zapisaniu jest dużo większy niż oryginał. Poniżej efekt moich nieudolnych starań.

Co robię nie tak?

A może prościej bedzie zrobić zielony obrazek od zera? Tylko nie wiem jak?
« Ostatnia zmiana: 22.08.2011, 14:10:52 wysłane przez beata072 » Zapisane
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #1 : 16.08.2011, 20:03:17 »

Twoje pozornie proste pytanie daje wiele możliwości rozwiązań (każdy użytkownik ma swoje preferencje, a zmieniają się one wraz z poznawaniem różnorodnych możliwości Gimpa …)
Ja chciałbym zająć się tylko kwestią przeróbki (choć utworzenie nowego jest chyba łatwiejsze np. wypełnienie gradientem o odpowiednich parametrach...).
Do zmiany kolorów użyłeś jednej z wielu metod dostępnych w Gimpie: Kolory->Barwienie.
Z wielu możliwych rozwiązań (np. post http://www.gimpuj.info/index.php/topic,52582.0.html)
ja chciałbym zaproponować inną (dlatego, że chyba najrzadziej używaną - ale o bardzo dużych możliwościach...):
Kolory->Odwzorowania->Zamień kolory [1]
Dodatkowo (do wygładzenia) możesz użyć jednego z filtrów rozmycia np. Focus Blur (Filtry->Rozmycie).
Inną sprawą jest rozmiar pliku - w zależności od parametrów zapisu (zobacz ustawienia zaawansowane [2] - zmienia się jakość obrazu i rozmiar pliku (wybór co lepsze - należy do Ciebie).

* 1-Zamiana kolorów.png (104.7 KB, 757x559 - wyświetlony 233 razy.)

* 2-Ustawienia zaawansowane.png (31.25 KB, 624x542 - wyświetlony 265 razy.)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zmiana odcienia szablonu
Skocz do: